Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

D’aicí a 20 ans, l’UE aurà perdut 6,4 milions de bòrias

Un estudi del Parlament Europèu reclama “una revision generala de la politica agricòla e una mai granda orientacion devèrs las mesuras de desvolopament rural”

| Jill Wellington

Tèxte legit

L’Union Europèa aurà gaireben tres còps mens de bòrias d’aicí a 2040, es a dire que dins los 20 ans venents 6,4 milions de tenements agricòlas seràn perduts. O anóncia un estudi del Parlament Europèu entitolat L’avenir del modèl de bòrias en Euròpa, çò rapòrta Reporterre que cita La France Agricole. Se confirma, per tant, la diminucion del nombre de bòrias, qu’entre 2003 e 2016 passèt de 15 a 10 milions e amb la desparicion de las bòrias de mens de 5 ectaras.
 
Las principalas victimas d’aquela extincion de massa, segon l’estudi, son las petitas bòrias de mens de 4 ectaras dels novèls estats membres de l’èst e del sud d’Euròpa. La produccion se concentrariá dins de grands tenements intensius.
 
Los autors de l’estudi senhalan la politica agricòla comuna, car “sa reparticion de sos fonzes e de sas mesuras es orientada devèrs las questions economicas e favoriza en consequéncia los grands tenements intensius, agreujant lo movement de concentracion dictat per las fòrças del mercat”.
 
Pertocant las mesuras començadas per remediar a aquel fenomèn, los autors del rapòrt encoratjan de dobrir las politicas agricòlas a “una mai granda diversitat dels perfils d’agricultors actuals e emergents” e preconizan “una revision generala de la politica agricòla e una mai granda orientacion devèrs las mesuras de desvolopament rural”.

 
 
abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pierre lachaud
2.

Votatz Macron. Votatz per l'esquerra qu'a largeament aprovat la politica de l'UE. Votatz per lo parlement europeen qu'a p'un poder!

  • 2
  • 3
Mai Republica es abordida mai legiférís !
1.

França a perdut 100 000 bòrias en detz ans. LO sector de la carne del lach son los qu’an mai patit en caisuda de 31%,

1 600 000 bòrdas en 1970
Lo mai grand demesiment fusquèc dentre 2000 e 2010 mens 26%

En 2020 damora 390 000 expleitacions

26,7 milhons d’ectaras son cultivats siá 50% del territòri.

La talha de las expleitacions que damoran a aumentat

https://www.insee.fr/fr/statistiques/4806717#titre-bloc-1

De vèire l’estrategia alestida per Europa « Farm2fork » (de la bòria a la taula) que per d’unis nos plevís (promettre _Raynouard) la famina.

D’apèi la FAO lo pretz del dequé alimentari a pujat de gaireben 20% en 2021

Mas ara se ven apondre lo pretz e la manca dels engrais degut a las mesuras contra russia : 23 % de la produccion d’ammoniac, 14 % de « l’urée » e 21 % de la potassa venon de Russia Lo Belarus produch 18 % de la potassa mondiala.

Ja que los agricultors se carcanhavon ambe los còsts de produccion, ara son acarats a un perperic de mai : (mens d’engrais + engrais mai cars) lo rendament va demesir e los pretz van pujar un còp mai..

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article