Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De tarifas de tren de l’SNCF mens caras pels parisencs

| Bertrand Duperrin

Las tarifas de l’SNCF (la societat ferroviària francesa) per partir en vacanças d’ivèrn son fòrça mens caras a la partença de París qu’a la de las vilas d’Occitània e d’endacòm mai, e las reduccions son mai favorablas a las familhas qu’als viatjaires regulars o als joves. Aquò es lo resultat d’una enquèsta (que podètz trobar çai joncha) de l’associacion francesa de consumaires CLCV, publicada divendres passat.


L’enquèsta, realizada sus una mòstra de trajèctes per una partença lo 1r e lo 2 de març cap a las principalas estacions d’espòrts d’ivèrn, mòstra que las partenças de París son plan mens caras que las partenças de las principalas vilas occitanas (e d’endacòm mai); la diferéncia de prètz va fins a 32,5% per la tarifa “mens cara” e es de 9% per la tarifa mejana.
 
Es un resultat que, segon la CLCV, es “logic”. O justifican en disent que “los trens que partisson de París comptan probable mai de viatjaires, çò que permet de melhor amortir los còstes fixes e de prepausar un prètz bas”. L’observacion de las tarifas redusidas (joves de 12 a 25 ans, seniors, familhas nombrosas, frequéncia) mòstra que la reduccion se plaça entre 21% e 38% per una mejana d’aperaquí 30%.
 
Aquela inegalitat de tarifas foguèt ja verificada per una enquèsta precedenta suls trajèctes estivals.
 
“L’objècte de l’estudi es de saber quala es la tòca d’aquela grasilha tarifària que, segon nosautres s’adreiça puslèu a de gents mobilas, internautas e demorant a París qu’a de familhas de província [sic]”, çò expliquèt a l’AFP Thierry Saniez, delegat general de la CLCV.
 
Sus un vintenat de destinations estudiadas, la CLCV a analisat las tarifas a tres meses, dos meses e un mes abans la partença (720 tarifas). Dins lo resultat, se pòt veire qu’es mai avantatjós de prene la bilheta amb tres meses d’avança. La tarifa “mens cara” tend a créisser fòrça rapidament d’un mes a l’autre (per exemple, 19% entre una reservacion a tres meses e una a dos meses per una categoria normala).
 
Per contra, per las estacions d’esquí, “fòrça trens son complets, quitament tres meses a l’avança”, çò disiá Saniez, que qualificava de “criticabla” aquela inegalitat tarifària, perque avantatja los usatgièrs que mestrejan Internet o qu’an de temps liure.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

garric
5.

#4 Evidentament. Pr'aquò Tolosa-Bordèu + Tolosa-Narbona + Marselha-Niça = Bordèu - Niça = LGV transversala. Se refusan un tròç, aquela LGV existirà pas...

  • 3
  • 0
Nicolau Rodés
4.

#3

Vòlon pas far una LGV Bordèu-Narbona (o alara m'aprenètz quicòm Garric !) mas (París)-Bordèu-Tolosa. E aquò's çò meteis per (París)-Marselha-Niça. Vesi pas ont son las LGVs tranversalas levat que i agèsse un projècte de linha LGV Bordèu-Tolosa-Montpelhièr-Marselha-Niça. Mas jamai ai pas ausit parlar d'un projècte aital.

  • 4
  • 0
garric
3.

#2 As rason, e quand vòlon bastir de LGVs transversalas per evitar París (Bordèu-Narbona o Marselha-Niça), i a d'unes Occitanistas qu'udolan.

  • 2
  • 3
Nicolau Rodés
2.

Ja qu'es completament inegalitari lo malhum SNCF ... Basta de veire una mapa; totas las linhas se'n van cap a París. Cal pas èsser espantat per aquel afar de tarifas reduchas facha especialament pels Parisencs. Aquel biais de far revèrta a lo d'una societat privada. Ja es privada un pauc de tot biais (auto-tren, restauracion dedins los trens, ...).

  • 3
  • 0
Jacòb l'anti jacobin
1.

Dins çò que declara lo delegat general de la CLCV avem unes estereotipes actuals de la dòxa francesa.

- L'Ila de França (ò lo País de França) es LO país de la cultura, del monde dubèrt, ont rèsta una bona part de la populacion de l'estat -la populacion que decidís- lo resta es mens important. Ne'n sèm sempre a París e lo desèrt francés ?

- Lo monde de l'intellect ben pensant se glorifica en dire que la França despuèi 1789 a abolit l'ancian regime, mas se parla ancara de la "pro víncia", estranh. E mai, ont son los "vençuts" ?

- I auriá una tarifa especiala en regard dels passatgiers qu'an eventualament ancara l'accent del sud ?

Ai trobat la pagina http://www.p-n-o.org/imperialisme_et_racisme_anti_occitan.htm
en mai d'aquelas citacions, seriá ben de far la tièra actualisada dels autres estereotipes socials, economics...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article