Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Totas las versions de Grândola Vila Morena

Rapòrt del jornal catalan Vilaweb sus divèrses enregistraments de la cançon de la Revolucion de las Girofladas, qu’es venguda tornarmai un simbòl de la lucha populara en Portugal

| Javi

Las grandas manifestacions de dissabte passat, a Lisbona e dins d’autras vilas, cantèron tornarmai Grândola Vila Morena, l’imne creat per Zeca Afonso e que serviguèt de senhal per començar la Revolucion de las Girofladas. La cançon rend omenatge a Grândola, una vila tradicionalament revolucionària, e remarca qu’“es lo pòble que comanda”.


Long dels ans, l’imne es estat cantat e enregistrat per un fum de musicians. Vaicí una seleccion de las versions mai conegudas e mai significativas.
 
 
1. La version originala
 
José Zeca Afonso, un dels mai grands cantaires portugueses de l’istòria, enregistrèt Grândola Vila Morena al començament dels ans 1970 quand lo regim de Salazar enebissiá que las siás cançons foguèsson emesas per la ràdio. La cantèt per lo primièr còp dins un concèrt a Compostèla (Galícia) en 1972. Los militars del Movement de las Fòrças Armadas decidiguèron qu’aquesta cançon seriá lo senhal per que l’armada prenguèsse las carrièras, per fin de n’acabar amb la dictatura, tre que seriá emesa per Ràdio Renaissença.
 

 
 
2. Lo filme
 
Lo filme Capitanis d’Abril reprodusís lo moment que se visquèt dins las casèrnas quand sonèt l’imne de Zeca Afonso, la matinada del 25 d’abril de 1974.
 

 
 
3. L’adieu de Zeca
 
Fòrça malaut ja, José Zeca Afonso, que moririá en 1987, faguèt un darrièr concèrt al Colisèu de Lisbona. De cantaires e de grops musicals de tot lo país anèron rendre omenatge a un òme qu’èra tot un simbòl d’onestetat e de lucha per la democracia. Quand Zeca acabèt lo concèrt en cantant aquesta cançon, se dobriguèt las pòrtas que i aviá darrièr la scèna e fòrça musicians jonguèron lo public dins una version esmoventa de l’imne.
 

 
 
4. La version d’Amália Rodrigues
 
Amália Rodrigues enregistrèt aquesta version solemna de Grândola Vila Morena lo meteis an de la Revolucion de las Girofladas, en 1974. Zeca Afonso diguèt en public que li agradava pas que Rodrigues, considerada una de las cantairas mai aimadas de la dictatura, cantèsse las siás cançons.
 

 
 
5. L’omenatge de Galícia
 
Zeca Afonso èra fòrça ligat a Galícia e èra un ferme defensor de l’unitat de la lenga galaicoportuguesa. En 2007, la television galèga faguèt un omenatge a Zeca amb un grand concèrt que la fin foguèt una version d’aquesta cançon interpretada per de cantaires galècs e portugueses a l’encòp.
 

 
 
6. L’omenatge de París
 
De cantaires franceses e portugueses faguèron, fa gaire, un omenatge a Zeca Afonso a París. A la fin del concèrt, sonèt la votz del cantaire mentre que lo public parisenc cantava la cançon.
 

 
 
7. La version de Betagarri
 
Lo grop basco Betagarri fa normalament dins los sieus concèrts aquesta version de Grândola Vila Morena.
 

 
 
8. Saramago
 
Lo prèmi Nobel José Saramago èra militant comunista pendent la revolucion e dirigiguèt la brèva estapa revolucionària del jornal Diário de Notícias. Dins aqueste vidèo canta Grândola Vila Morena en cò sieu amb divèrses amics, ont i a lo cantaire espanhòl Luis Pastor.
 

 
 
9. Sara Tavares, dempuèi lo Cap Verd
 
En 2008, la cantaira del Cap Verd Sara Tavares faguèt aquesta version jazz de la cançon. Pendent tota la siá vida, Zeca Afonso foguèt un grand defensor dels movements independentistas de las colònias portuguesas. Que venguèron independentas coma consequéncia de la Revolucion de las Girofladas.
 

 
 
10. La version de Joan Baez
 
La granda cantaira estatsunidenca Joan Baez faguèt tanplan son omenatge a Zeca Afonso e a la Revolucion d’Abril amb aquesta version de Grândola, cantada en un concèrt a Lisbona.
 

 
 
11. Una version malhorquina
 
Los carlamusaires de Petra (Malhòrca) e la Corala de Sant Joan an fach aquesta version de la cançon de Zeca Afonso.
 

 
 
12. Version de 365
 
Los joves musicians portugueses e brasilièrs reconeisson a l’ora d’ara lo mestratge de José Zeca Afonso coma un dels que los an influit mai. Vaicí la version que fa de l’imne lo grop 365.
 

 
 
13. Chico Buarque incorporèt l’imne a Fado Tropical
 
Lo grand musician brasilièr Chico Buarque incorporèt Grândola Vila Morena al començament de la siá cançon Fado Tropical.
 

 
 
14. Grândola Vila Morena dins las manifestacions contra la tròica europèa
 
Dempuèi l’an passat, dins las manifestacions que i a en Portugal contra la politica d’austeritat de la tròica, son a tocar tornarmai l’imne que desencadenèt la revolucion. Vaicí una manifestacion a Belém en setembre de 2012.
 

 
 
15. Lo primièr ministre portugués Passos Coelho foguèt silenciat dins lo Parlament amb lo cant de Grândola Vila Morena
 
Lo movement contra la tròica en Portugal a adoptat definitivament aquesta cançon dempuèi qu’un grop de manifestants interrompèt un discors del primièr ministre dins lo parlament amb l’imne de Zeca Afonso. Cal remarcar que lo primièr ministre e la presidenta del parlament decidiguèron de se calar e d’escotar l’imne mentre que los ciutadans que cantavan foguèron fòrabandits. Lo primièr ministre diguèt quitament que li semblava qu’aquò èra la melhora manièra que podiá imaginar d’èsser interromput.
 

 
 
16. E dissabte passat a Lisbona
 
Los manifestants cantèron Grândola Vila Morena al Terreiro do Povo de Lisbona, dissabte passat, dempuèi la granda manifestacion contra las politicas d’austeritat. Lo cant sonèt a l’encòp dins totas las vilas portuguesas.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article