Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaVencenc

Canas 2022: Volodimir Zelenski interven a la ceremònia d’inauguracion

La 75a edicion del prestigiós festenal de cinèma a començat amb un parladís del president ucraïnés sus l’importància del cinèma dins l’encastre de la guèrra

Tèxte legit

Après la pausa pandemica, Canas (Vencenc) es un còp de mai la capitala mondiala del cinèma. La 75a edicion del prestigiós festenal comencèt dimars passat amb l’intervencion del president ucraïnés, Volodimir Zelenski, per videoconferéncia, amb un discors sus l’importància del cinèma dins l’encastre de la guèrra.
 
“Los dictators mai brutals del sègle XX adoravan lo cinèma”, çò diguèt en precisant que la majoritat dels filmes realizats per agradar a aqueles dictators èran “d'òrres documentaris e de jornals d’informacion”.
 
“Lo 24 de febrièr, Rússia comencèt una guèrra d'enòrmas proporcions contra Ucraïna amb l'intencion de s'enfonzar mai en Euròpa... De centenas de personas morisson cada jorn. Se van pas levar après la fin”, çò diguèt en tot posar una question màger: “Se lo cinèma demorarà silenciós o parlarà d'aquò? Se i a un dictator, se i a una guèrra per la libertat, tornarmai, tot depend de nòstra unitat. Se lo cinèma se pòt manténer al marge d'aquesta unitat? Avèm besonh d’un nòu Chaplin que demòstre que, en nòstre temps, lo cinèma gardarà pas lo silenci”.
 
Après aquela referéncia al grand filme de Chaplin  Lodictator, Zelenski insistiguèt per que lo cinèma prenguèsse la paraula. “O disi a totes los que m’escotan: perdètz pas l’esperança. L’òdi despareisserà de tot en tot e los dictators moriràn. Cal ben capitar aquesta victòria e cal que lo cinèma velhe qu’aquela fin arribe del costat de la libertat. Soi segur que lo dictator perdrà. Ganharem aquesta guèrra”, çò concluguèt.
 
Abans d'èsser elegit president d’Ucraïna, Zelenski èra comedian.


 



 
 

abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"La drôle de guerre" , la torna
2.

#1 Plan vist ! Mai seriosament aquel afogament febrosament malautiu e isteric rebata plan la paur e la culpabilitat d'Europa, espaventada fàcia a la torna de la guèrra al seu . Aquelas potonejadas mediaticas fachas a Ucraïna son una mena supersticiosa de nos gardar del malastre que riscaria de nos caure dessus, una version modèrna de las processions religiosas qu'a passat temps fasian per conjurar la malparada.


  • 18
  • 9
Boris Popov Kaliningrad
1.

Après l'Eurovision, l'Ukraine va remporter Roland Garros, la coupe du monde de football et celle de rugby. Le tour de France sera gagné par un coureur ukrainien. Aux prochains jeux olympiques, les athlètes ukrainiens auront toutes les médailles d'or dans toutes le disciplines.
Le film ukrainien en compétition à Cannes aura la palme d'or.

  • 25
  • 16

Escriu un comentari sus aqueste article