Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La BCE farà pojar son taus d’interès en julhet e en setembre

Quita de crompar de deute e met lo ponch final a las politicas de Mario Draghi en cercant de conténer l’inflacion

Tèxte legit

La Banca Centrala Europèa (BCE) a mes lo ponch final a las politicas economicas qu’entamenèt Mario Draghi en 2014; quita de crompar de dèute e fa pojar lo taus d’interès per primièr còp en 11 annadas. Per ara pojarà un 0,25% mas es prevista una autra umentacion en setembre. “La nauta inflacion es un grand enjòc per totes nosautres”, çò diguèt dijòus la presidenta de la BCE, Christine Lagarde, qu’assegurèt que sa tòca es de far tornar l’inflacion al 2%, abans de 2024.
 
Fàcia a la pojada dels prèses, las bancas centralas an encarit lo prètz de l’argent e fan mai complicat l’endeutament. Atal cèrcan de frenar l’activitat, redusir la demanda e contenir los prèses. E mai aquò poguèsse redusir l’activitat economica, la BCE espèra que quand serà acabada la crisi dels subministraments, la manca de matèrias primièras e lo còp qu’a representat la guèrra en Ucraïna, l’economia europea poirà reprene sa recuperacion.


 
abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Esclòps Pernats esclòps abenats
2.

Sèm passats del Dovish a l’ Hawkish, dos mots que son utilizats per descriure la direccion de la politica economic d’una Banca Centrala

Hawkish : Poja dels taus d’interès, lucha contra l’inflacion, l’argent s’encarestiu. Lo deute se cava mai e la carga del deute atanben.

Dovish : baissa dels taus d’interès. Se far servir lo « Quantitative Easing » per o far.

Aquestas darnièras annadas las bancas centralas (FED, BCE, BoE, BoJ) en fach de Dovish

lo Dovish : Contra l’alentiment economic

L’Hawkish : Contra l’inflacion

Neutral : Tot va plan

Quantitative easing = assoplissament quantitatíu. La banca centrala crompa massissament del deute, o d’autres actius financièrs per los injectar dins l’economia e atal estimular una creissença.

De se rementar que lo deute es un stock. Lo deute son los impaus de doman.

De se rementar tanben que quora se parla de deute es dins lo sens del terme definit a Maastricht, en realitat lo deute es plan mai qu’aquò.

L’estat manlèva sul mercat financièr al travèrs d’obligacions las OAT (Obligacion Assimilables del Tresaur).

Per 2022 lo demens Poblal ( aqui torna lo barròc) es a 5% del PIB decompauzat en demens estructural 4% ; 0,8% de demens conjonctural ; 0,2% de mesuras conjoncturalas.

Esquematicament lo demens estructural es : receptas- depensas = demens estructural.

Lo demens estructural acapialat mentre d'annadas poja e s'ennaira cap a de somcims jamai vists.


Poblal = public plan mercés En Raynouard

Demens = deficit plan mercés En Raynouard

Somcims = Los mai nauts entrecims
Somcims glossari occitanian
Entrecim Raynouard lo felut.


Se l'occitan ten un vocabulari financièr, es del temps de l'edat mejan, es a diser qu'i son qualques traucs
(de per tsemple lo mot Courtier, ven de l'occitan Corratièr)

mas son doas menas de corratièrs :

Dealing desk
Market Maker

Cossi revirar ?

Mas vertat que los esquerristas an pas mestièr d'o saber lol

  • 2
  • 0
pierre lachaud
1.

En 1962, De Gaule devaluet lo franc de l'epòca. Aitau, un nòu franc valia 100 ancians francs.
En 1965 De Gaula disia dins sa campanha electorala : que vòl la mainatgeria? E la mainatgeria volia una machina de lavar, un frigidari, la television, lo telefòne.. La societat de consomacion era plena de devenir. Lo progres tecnoloigic anava amenat lo progres social.

A la debuta de las annadas 1970, una lei interdiset a l'estat frances d'empruntar a a la banca de França. Devia far afar emben las bancas privadas . Començet aqui la deta de l'estat frances que falia paiar l'usura a las bancas privadas. Jamai l'esquerra tornet contre aquela lei.
Puei, l'òm passet a l'Eurò. Lo smic era a 1000 nòus francs dins las annadas 1970. Aura la revendicacion es de 1500 euròs sens comptar que los que trabalhan tòcan pas lo smic.

Dins las annadas 1960/1980 l'economia era en plen essor. Aquò es pus lo cas anuech. Aura, qualque siaja que fachan, l'òm vei vers la bancarota economica.
Sei pas talament assenbentat en economia mas l'estudis de l'economia es reservada a una elita especialisada. Aitau, i a pus de desbat dau tot lo pais e l'òm laissa a Marina lo Pen lo dreit de parlar daus deserts ruraus, de la miseria daus opitaus, de la miseria tot cort. Aitau l'òm abetit lo pòple mesme los qu'an fach de las estudis que las estudis menan a aprener e recerchar de mai en mai dins lo mens en mens.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article