Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Una èrsa de calor es a s’installar en Occitània

Es ja la segonda d’aquesta prima. De dimècres a dissabte podèm arribar als 40oC en Gasconha e Provença

| Gerd Altmann

Tèxte legit

Una èrsa de calor es arribada en tota Occitània. Es ja la segonda d’aquesta prima. Deman e dimècres, la calor serà encara mai fòrta e a partir de dijòus 16, es previst que las temperaturas despassen los 35oC amb de pics d’aperaquí los 40oC en Gasconha, sus la còsta orientala de Provença e al País Niçard.
 
 
De conselhs per suportar la calorassa
 
Per suportar ben las nautas temperaturas, los expèrts recomandan de portar de textils naturals, de beure almens un litre e mièg d’aiga per jorn, d’optar per una alimentacion leugièra, de sopar pauc, d’evitar l’alcòl e de cercar l’aire fresc. Tanben es important de protegir l’ostal de la calor en barrant los contravents e las fenèstras al pus caud de la jornada e de far de corrents d’aire a las autras oras. Per refrescar lo còrs se recomanda d’emplegar de ventiladors o la climatizacion e de s’umidificar la pèl abans de dormir. Es recomandable de prene una docha fresca abans de prene lièch. En mai de tot aquò, s’aconselha de defugir las oras centralas de la jornada per far d’activitats, e de portar una casqueta s’òm es defòra.
 
Una astúcia interessanta es de consagrar qualques oras per jorn a vesitar una bibliotèca, un centre comercial o qualque luòc climatizat.
 
Cal especialament sonhar los enfants e las personas d’edat avançada. Se demanda de vesitar las que demòran solas per s’assegurar que s’idratan pro. E cal velhar que los animals de companhiá ajan totjorn d’aiga.

 
 
 

 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guihen de Mount-Pelié Lo Clapàs
2.

Aqui, a Montpelhièr, "souto la capo dóu soulèu", cal barrar los contra-vents, beure d'aiga frescosa - e tornar legir Mirèio - per oblidar pas la leiçon dau Mèstre de Maiano : oblidetz pas lo vòstre capelon, siquenon la mòrt tustarà...
Benlèu que se pòt pas comprene vertadièrament Mirèio dins de paises onte i a pas un solelh tant ponhent... Reflexion que me soi fach venguda Clemenceau, a velò, ablasigat pel Mèstre crudèl dau país.
Cal èstre un torista a l'ostalariá climatisada, per dire : "Oh, lo miegjorn, son solelh, meravilhós..." "Le Provençal n'aime pas le soleil", coma lo ramenta Giono.

  • 12
  • 0
Esclòps Pernats esclòps abenats
1.

Te doblidèssas pas lo capèl macarèl !

A l’entorn de la calor :

Calor
Calorada
Calorassa
Calorada
Calorent
Calorós
Calimàs
Caumàs
Calorentament
Calorent
Calinàs
Caloreta
Caloneta

Tot ablasigat de calimàs
Un jorn de pesuc calinàs
Per un pauc m’espaçar maugrat la calorassa m’en vau balin-balant

  • 4
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article