Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Valadas Occitanas

Secada istorica de las aigas de Pò

La davalada de las aigas del flume a mes a descobèrt un tanc de la IIa Guèrra Mondiala e un vaissèl de carga de 50 mètres de long

| Fridays for Future Italia

Tèxte legit

Las Valadas Occitanas, Piemont e Lombardia patisson la pièger secada dels darrièrs 70 ans e tenon de serioses problèmas de provesiment d’aiga potabla. Per nos en far una idèa, la davalada de las aigas del flume Pò a mes a descobèrt un tanc de la IIa Guèrra Mondiala e un vaissèl de carga de 50 mètres de long.
 
Nascut en Occitània, dins la val omonima, Pò es lo flume pus long d’Itàlia e un dels pus grands d’Euròpa amb Danubi, Ròse, Ren... Pòrta l’aiga dels Alps mas s’es pas quitament desliurat de la secada. Lo flume èra tot plen de vaissèls de passatgièrs o de transpòrt de mèrças mas n’i a pas pus, demòra qualques naus toristicas qu’ensajan de resistir amb l’espèr que las aigas tornaràn als nivèls abituals.
 
 
Manca d’aiga potabla
 
Mas la situacion es cada còp pièger, segon Meucio Berselli, secretari general de l'Autoritat del Districte de Pò: son de camions cistèrna qu'aduson l’aiga potaba a qualques desenas de comunas de Piemont e de Lombardia perque las fonts se son assecadas e que la nèu dels Alps s’es ja completament fonduda, çò rapòrta Il Corriere della Sera, que publica d’imatges inquietantas.Qualques municipalitats an enebit d'asagar, de lavar las veituras e d'emplir las piscinas.
 
Segon Luca Mercalli, president de la Societat Meteorologica Italiana, las temperaturas ongan son estadas pus nautas que de costumas, las pluèjas mai escassas e i a agut fòrça mens de nèu, mai que mai dins lo sud dels Alps. “Aquesta secada es unica dins l'istòria per la combinason de doas anomalias: la manca de pluèja, e la temperatura pus nauta, que son de causas dirèctament restacadas al cambiament climatic", çò precisa.
 
En Piemont, ont la region demanda que se declare l’estat d’emergéncia, las pluèjas an davalat del 59% entre genièr e mai a respècte de 2021.
 
Quant al dèlta de Pò, l’aiga de mar es a montar totjorn que mai, e la situacion dels agricultors es desolanta. Ara, la region Lombardia a demandat a las societats idroelectricas que daissen rajar l’aiga de las restancas per favorir los cultius.

 


 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada(PP.CC.)
1.

Que esperava la gent, que no es porta temps avisant!? Ja es deia que podia passar quelcom, però la gent, Ai no, tot normal a fer com cada dia igual que els últims vuitanta anys, i mira, ara sense aigua!
Si s'avisa no és perquè uns polítics que només pensen en la cadira, i a no dir coses políticament incorrectes. no en facin ni cas, i al gent ja els va bé, malgrat tot el que passa, tot igual.
Doncs a llavors que!? Sembla que a patir sed, o tot classe de restriccions, perquè, cuan fou el moment no es feu res, i el moment ja ha passat. A veure que faran o diran ara!?
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article