Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La ministra de la Cultura francesa a creat un comitat consultatiu per la promocion de las “lengas regionalas”

O a anonciat dins son blòg lo conselhièr regional occitan Dàvid Grosclaude, que ne fa partida

Dàvid Grosclaude
Dàvid Grosclaude | paysdesgaves.com
Lo conselhièr regional occitan Dàvid Grosclaude a anonciat dins son blòg que la ministra francesa de la Cultura e la Comunicacion, Aurélie Filippetti, a constituit la setmana passada un “Comitat Consultatiu per la Promocion de las Lengas Regionalas e la Pluralitat Lingüistica Intèrna”. Lo comitat es format per dètz personas, dont Grosclaude e qualques deputats e senators, e a recebut la comanda de menar a tèrme un rapòrt abans l’estiu, que deuriá servir a preparar la ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas e Minoritàrias.
 
Segon Grosclaude dins son blòg, “la perspectiva d’aquela ratificacion s’aluènha amb la dificultat que tròba lo govèrn per trobar una majoritat de 3/5, requerida pels parlamentaris amassats en congrès, per modificar la constitucion”. Per Grosclaude, “la via mai normala per ratificar la carta seriá d’apondre a la constitucion un article especific, dins lo capítol dels tractats, qu’o permetèsse”. Una autra possibilitat, çò ditz, es que s’introdusiscan per lei las disposicions contengudas dins la carta: “Lo vòte d’una lei (o de mai d’una) a de besonh sonque d’una majoritat simpla dins l’Assemblada Nacionala francesa”.
 
Dins lo comitat, Grosclaude parlarà en nom dels conselhièrs regionals que fan partida de la comission de las lengas regionalas de l’Associacion de las Regions de França: “Sèm un desenat d’elegits que nos amassam regularament per parlar de questions lingüisticas e far de proposicions per melhorar la situacion de las nòstras lengas (occitan, basco, còrs, breton, catalan, alsacian, arpitan e creòls de Martinica, de Guadalope e de la Reünion)”.
 
Cal remembrar que lo president francés, François Hollande, s’engatgèt dins son programa electoral a impulsar la ratificacion de la carta s’arribava al poder.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pons Castèl Verdun
10.

Per Grosclaude, “la via mai normala per ratificar la carta seriá d’apondre a la constitucion un article especific, dins lo capítol dels tractats, qu’o permetèsse”. Una autra possibilitat, çò ditz, es que s’introdusiscan per lei las disposicions contengudas dins la carta: “Lo vòte d’una lei (o de mai d’una) a de besonh sonque d’una majoritat simpla dins l’Assemblada Nacionala francesa”. Una autra possibilitat encara, serián que Còrsa, Catalunha, Euskadi, Bretanha, Occitània, Arpitània, Elsàcia, Flandras quitèssen de far partida de l'estat xenofòbi francés, que non pòt sofrir de ges de biais cap diferéncia culturala ni linguistica dins son empèri letal.…

  • 5
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
9.

#5 "los socialistas son panaires e enganaires de l'esquèrra-caviar pagats peu banquièrs" ? A ieu, aquesta analisi me conven cap e tot ! Ajustarai, en deduccion logica dirècta que son aqueles "socialistas" de carnaval que cal sacar al fòc amb lo sieu rei, ja que son eles que fan crebar la democracia pertot en Euròpa. Ayraut non es pas Chavez, non. Chavez, per tant perfectible que foguèsse estat, èra d'esquèrra ! Los qu'elegiguèron per far recuolar la misèria, l'empresa dels capitalistas internacionals e l'illetrisme, son estats servits. Nosautres, sens un partit efectivament d'esquèrra al poder, o pdoèm de longas esperar, tè…

  • 1
  • 0
ERT
8.

#6 Batko, vos fatiguetz pas. Avètz pas comprés que Bourdon es un tròl?

  • 3
  • 1
BOURDON Pau
7.

#4 Qu'as rason.

  • 0
  • 1
Batko
6.

#3 Un còp de mei adishatz Bourdon,

Acabi de tornar léger lo voste messatge e ne comprengui pas, adara de vertat, perqué pensatz qu'un partit politic qui a recebut la majoritat dens ua eleccion presidenciau, ua eleccion legislatiu, las eleccions regionaus, las eleccions cantonaus, ne pòt pas considerar qu'a l'asssentiment deu pòble entà hèr passar las soas idèias ?
Urosament qu'ei mei complicat, ça disetz.
De tot biaish, sèm d'acòrdi sus un punt, las eleccions e la democracia, son duas causas plan diferentas ...

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article