Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los bilingües presentan la malautiá d'Alzheimer pus tard que los monolingües

Una tèsi doctorala conclutz que los primièrs simptòmas d’aquela malautiá cerebrala arriban fòrça pus tard dins lo cas de las personas poliglòtas

| Gerd Altmann

Tèxte legit

Lo bilingüisme protegís contra l’Alzheimer, segon la tèsi doctorala de Lidón Marin-Marin, cercaira del grop de Neuropsicologia e de Neuroimatge Foncional  a l’Universitat Jaume Ir de Castelló (País Valencian). La tèsi a ganhat lo primièr concors de tèsis de sciéncia d’aquela universitat.
 
L’estudi es fach sus una centena d’òmes e de femnas d’una edat mejana de 73 ans de Canadà, dels Païses Basses, de China e d’Índia, e constata que los primièrs simptòmas d’aquela malautiá cerebrala arriban fòrça pus tard dins lo cas de las personas poliglòtas. Dins lo cas dels bilingües catalan-espanhòl lo retard de l’aparicion de la malautiá es leugièr.
 
La tèsi aviá per tòca d’estudiar quines mecanismes neuronals son implicats dins la relacion entre bilingüisme e deméncia e lors implicacions. Per aquela rason, la cercaira a trabalhat sus de personas amb una deterioracion cognitiva leugièra, qu’es una fasa prèvia a la malautiá d'Alzheimer.
 
 
 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

`"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

No et fot, ara resulta que pensa en dues llengües et fa mes sa, llavors si els ministres dels governs centrals s'ho apliquessin, viurien mes anys i serien més feliços.
Doncs vinga polítics de Paris i madrit, parleu en Català i Occità, es per un bé vostre, ah, i nostre.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Catanholaire Senil
2.

#1 solide, aquò es plan evident. Calguèt anar al Canadà, als Païses Basses, a la China e a l'Índia per cercar de bilingües vertadièrs... Parlar castelhan e catanhòl balha pas cap benefici per la santat del cervèl, ni mai la de la nacion catalana. Coma disèm de biais poetic: 'és com cagar, però cap a dins'.

  • 2
  • 0
LengadeSerp Tolosa
1.

Seriá a causa del cacanyol qu'i a mens de beneficis?
"Porto dies buscant informacions i segueixi sens comprendre"... Aquò es un dialect castelhan

  • 4
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article