Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

L’occitan de la setmana: Joan Francés Champolion

Retrach de Champolion fach per Léon Cogniet
Retrach de Champolion fach per Léon Cogniet

Cada dissabte, gràcias a Clamenç Pech, presentarem dins Jornalet un personatge istoric del país nòstre, extrach de la cronica de Ràdio Occitània “L’occitan del jorn”, que se difusa de diluns a divendres dins l’encastre de l’emission “L’ora del tè” entre 17h e 18h.


Es un tròç de granit negre, d’1 mètre 12 de naut per 76 cm de larg e 28 cm d’espés. Foguèt descobèrt en 1799 per Pierre-François-Xavier Bouchard, luòctenent de l’armada de Bonaparte pendent l’expedicion en Egipte. Èra a l’escasença de l’adobament de Fòrt Julien, anciana forticacion de la vila de Rachid, tanben apelada Roseta. L’auretz comprés, vòli parlar de la famosa lausa que compreniá tres formas d’escritura diferentas: de ieroglifes, de demotic e de grèc ancian. Aquò menèt de nombroses scientifics a se clinar dessús. Lo primièr foguèt l’anglés Thomas Young… lo darrièr d’entre eles, que capitèt fin finala a revirar la lausa se disiá Joan Francés Champolion.
 
L’òme que nos dobriguèt las pòrtas de l’Egipte anciana nasquèt a Fijac dins Òlt en 1793. Filh de librari, creis al mitan dels libres e fa pròva d’una granda precocitat. Apren a legir solet e a onze ans, se’n va a Grenòble ont se consacra al latin, al grèc, a l’ebrieu e puèi al còpte. De 1807 a 1809, es a París que seguís de corses de pèrsa, de sanscrit e d’arabi. Es a aquel moment que se clina pel primièr còp sus la pèira de Roseta e ensaja de ne deschifrar las inscripcions. Mentre que Thomas Young aviá pas cap d’experiéncia de la lenga egipciana, Champolion mestrejava lo còpte e coneissiá melhor Egipte. Comprenguèt que las inscripcions demoticas veïculavan las sillabas e que los ieroglifes representavan los fonèmas còptes.
 
Se serviguèt atal d’aquela lausa per crear un alfabet fonetic de caractèrs ieroglifics. Son trabalh foguèt apiejat per la descobèrta e la traduccion del decret de Canòp, una autra lausa ont foguèron gravats de ieroglifes, d’inscripcions demoticas e de grèc ancian. La revirada de la lausa de Roseta venguèt alara lo pilar de l’egiptologia e la lausa emblematica foguèt reconeguda coma l’un dels artefacts mai importants de l’Istòria. Un monde novèl, e mai foguèsse vièlh de mai d’un sègle, veniá d’èsser desvelat… e mai la pèira de Roseta siá un decret que descriu d’impòstes e de bastisons de temples. E mai vos done l’impression de mandar una simpla espiada dins un bulletin oficial de l’epòca, es puslèu esmovent de n’aver la possibilitat.
 
De 1828 a 1829, Joan Francés Champolion partiguèt en Egipte per poder verificar sus plaça que son systèma ieroglific foncionava plan. Son retorn en França foguèt puslèu penible. A Tolon, foguèt mes en quarantena dins un lazaret umid, çò qu’aguèt per consequéncia d’agravar de malautiás contractadas en Egipte. Moriguèt tres ans mai tard a París, probablament en causa d’una epidèmia de colèra qu’escobèt la capitala francesa d’aquel temps. Nos demòra un eiretatge immens.
 
 
 
 
Clamenç Pech

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Barcelo Pèiralata
9.

#6 que se calen los tròls isterics

  • 5
  • 1
Emmanuèl Isopet
8.

E ben! La cacibralha se desbonda e se carpinha a qui mai pòt!
Sens èsser dins lo secret de l'esperit del Clamenç Pèch, e al lum dels articles precedents, supausi qu'a botat en lum Joan-Francés Champollion pr'amor qu'es el lo conegut. Parlèt pas del fraire pr'amor que Jacques-Joseph es plan mens conegut que lo frairet. Li tira pas res de sos meritis (sos trabalhs suls parlars d'Isèra, d'acòrdi, mas tanben l'ajuda financiara e sas relacions que permetèron a Joan-Francés de far sas descobèrtas). Mas benlèu que m'engani e que Clamenç Pèch avia previst d'i consacrar un article dins los meses que venon per far calar d'unas criticas! (tanplan coma al grand pepin, la maire e lo papet del Ricard d'Anglatèrra, la maire del Victòr Gelu,o lo bèl-fraire de Pompidor.
Aquò dich, l'idèa de presentar totas aquelas personas, sovent conegudas coma "personalités françaises", jos lor identitat occitana es una bona idèa. E que balha de trabalh per qualques lunas!

  • 31
  • 10
Franc Bardòu
7.

#6 Insultar o assimalr d'un biais insultant non dona pas rason. Se fau partida d'una eleita (intellectuala e/o artistica) es per amor de ma practica que me permeti de criticar, non pas per amar de non sabi quin reng social.

  • 22
  • 3
Franc Bardòu
6.

#3 & #4 Ieu, la poesia, la critiqui per amor que ne fau.

Jornalet es un media d'informacion a gratis e participatiu. Los que lo vòlon melhorar son benvenguts se vòlon participar.

E se pòt ajustar informacions e precisions a un article que nos sembla incopmlet, quin que siá, sense umiliar lo que s'es, a gratis, donat pena d'o redigir. en militant, sus son temps liure, mai que de far prangièra o d'esperar qu'aquò tombe tot cuèit. Aquò se merita un pauquet de respècte, me sembla.

  • 22
  • 8
Maël Tolosa
5.

#2 Cossi los ligams que restacan Champollion ambe l’occitan an pogut escapar a C.Pech ? Aguessa fach son trabalh coma cal aquo li seria pas arribat!

  • 5
  • 20

Escriu un comentari sus aqueste article