Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Espanha demanda al Parlament Europèu que se pòsca parlar basco, catalan e galèc

La proposicion parla de las lengas oficialas mas s’ignòra l’occitan e mai tanben tenga l’oficialitat. Lo parlament espanhòl demòra monolingüe

Tèxte legit

Lo govèrn espanhòl a mandat una letra al Parlament Europèu per sollicitar la possibilitat d’emplegar lo catalan, lo galhèc e lo basco dins las sesilhas plenièras de la cambra parlamentària del meteis biais que las lengas oficialas que las emplegan los èurodeputats. L’estat espanhòl n’assumirà los còstes de traduccion e interpretacion. Es una de las mesuras pachadas dins la taula de dialòg entre los govèrns catalan e espanhòl a la fin de julhet ont l’executiu de Pedro Sánchez tanben s’engatgèt a promòure lo catalan al Senat espanhòl e a lo protegir a l’escòla.
 
 
S’ignòra l’occitan
 
L’iniciativa, ça que la, sembla d’ignorar de tot en tot l’occitan. Dins la letra mandada al Parlament Europèu, lo ministre dels afars exteriors demanda que “siá possible l’usatge dins la sesilha plenièra del Parlament de las lengas espanhòlas diferentas del castelhan qu’an l’estatut d’oficialas en Espanha”. Puèi, lo Ministèri de la Politica Territoriala precisa dins un comunicat que la letra demanda que “lo catalan, lo galèc e lo basco, coma l’espanhòl, pòscan èsser lengas d’usatge dins las sesilhas plenièras”.
 
Ça que la, l’occitan es tanben lenga oficiala de l’estat espanhòl. La Constitucion d’Espanha estabís l’oficialitat de la lenga castelhana e de las autras lengas reconegudas dins los diferents estatuts d’autonomia. L’Estatut d’Autonomia de Catalonha establís que “la lenga occitana, sonada aranés en Aran” es la lenga pròpria d’aquela val de nòstra país e qu’es oficiala en tota Catalonha.
 
 
A Estrasborg mas non pas a Madrid
 
Se poirà, doncas, parlar basco, galèc e catalan al Parlament Europèu. Mas contunha d’èsser enebit d’o far al Congrès dels Deputats espanhòl. Paradoxalament, lo meteis Partit Socialista que promòu l’emplec de las lengas a Estrasborg, votèt en junh passat contra l’usatge del catalan, de l’occitan, del basco e del galèc dins la cambra  espanhòla dels deputats. Aquel debat menèt a la revòlta lingüistica de certans deputats catalans, galècs e bascos.
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
3.

Amb aquesta actitud, lo govèrn espanhòl s'es pagat "un farol", una postura en castelhan, e aquò còsta pas car.

  • 2
  • 1
Pibolet
2.

#1 Los occitans : los sols que se mespresan coma lor aprenguèron lors mèstres !
Los occitans : los sols que pòdon trobar dins lor reng qualqu'un que se regaudit de la desfacha.
Un grand mercé a Loisa de nos tornar rapelar aquesta trista evidencia que nos ven de 7 sègles de mesprètz, d'espotiment, e que cal combatre !

  • 23
  • 6
Loisa
1.

Mercés a l'occitanisme politic qui pesa tant!! MDR

  • 3
  • 30

Escriu un comentari sus aqueste article