Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Montsegur festeja sa segonda Primada

769 ans après lo masèl, lo Prat dels Cremats aculhirà dissabte, per lo segond an, una longa jornada per la lenga, l’istòria e la civilizacion occitanas

Dissabte que ven se debanarà la segonda edicion de la Primada de Montsegur, una jornada per la la lenga e la cultura occitanas, organizada per Convergéncia Occitana, al pè del darrièr castèl ont resistiguèron los catars, al País d’Òlmes.
 
Pendent tota la jornada se debanaràn de debats, de commemoracions, de recitals de poesia e de concèrts d’artistas coma Eric Fraj, Guilhèm Lopez e Aigarèla, en escasença de la memòria de las victimas del 16 de març de 1244.
 
Aquela “prima de la lenga, l’istòria e la civilizacion occitanas” prevei un succès de participacion coma l’an passat, que i participèron qualques 2000 personas.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhabèrt de Castre Montsegur
2.

Plan venguts al cementèri. Sabètz, amb lo poèta, qu'al cementèri i a lo fòc ? Un "País que vòl viure" pivelat per l'endreit ont l'an fait crebar boca badanta… Lo CAOC a plan rason de passar a quicòm mai. La vida vertadièra es pas al cementèri : "Daissa los morts sebelir los mòrts", çò diguèt Jèsus.

  • 0
  • 0
Jacme Tolosa
1.

1 / me sembla una manifestacion importanta, vist qu'ara, lo CAOC farà pus de manifestacion a Montsegur. Es una fin aprèp mai de trenta annadas de preséncia catalana per tenir en memòria la dignitat occitana, e que sembla pas remembrat pels occitanistas meteisses... aquel trabalh d'En Enric Garriga-Trullol per la dignitat occitana aurà durat lo temps del relai aquel, e las pressions son estada de tot tipe (dedins l'occitanisme o dins lo nacionalisme francés)... enfin !
2 / la memòria occitana es d'una granda importança, es pietat çaquelà que las formacions universitarias frnacesas en Occitània pensèssen sonque a la memòria occitana dinca las annadas 1950 ! Sembla que entre 1950 e lo cambiament de sègle la memòria occitana dels militants, los estudiants aguèssen pas lo dreit al saber aquel ... Ni un Conselhièr Regional 'occitanista'per o demandar.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article