Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De protèstas a las funeralhas de la femna mòrta jos la gàrdia de la polícia de la morala iraniana

Jina (Mahsa) Amini, de 22 ans, l’avián detenguda per non portar pas “adeqüatament” l’hijab amb la tòca de la menar a una sesilha “d’educacion e orientacion”

Mahsa Amini, de 22 ans, moriguèt a Teheran après èsser arrestada per la polícia. L’avián detenguda per non portar pas “adeqüatament” l’hijab
Mahsa Amini, de 22 ans, moriguèt a Teheran après èsser arrestada per la polícia. L’avián detenguda per non portar pas “adeqüatament” l’hijab

Tèxte legit

Lo Curdistan oriental visquèt de fòrtas protèstas contra lo regim iranian dissabte passat durant las funeralhas de la jove curda Jina Amini (oficialament Mahsa Amini), de 22 ans, mòrta a Teheran après èsser arrestada per la polícia. Mentre qu’Amini se passejava amb son fraire, l’avián detenguda per non portar pas “adeqüatament” l’hijab amb la tòca de la menar a una sesilha “d’educacion e orientacion”. Après l’esperar doas oras, lo fraire foguèt assabentat que la transportavan en ambulància a l’espital, pr’amor qu’aviá patit una crisi cardiaca. Moriguèt qualques jorns apuèi.
 
Las funeralhas, vengudas una manifestacion de protèsta, foguèron atacadas per la polícia iraniana amb de gases lacrimogèns. Aquò se passava dins la vila Ayçî, d’ont èra originària Amini. Mas las protèstas s’estendèron fins a la vila de Sinne, capitala del Curdistan oriental ont un grop de femnas se levèron lo cairat islamic.
 
A Teheran las protèstas arribèron a l’universitat ont los manifestants cridèron “femnas, vida e libertat”.
 
Qu’una femna morisca a causa de son biais d’èsser abilhada es talament grèu que quitament l’agéncia oficiala d’informacions FARS a publicat una peticion per que se tenga una enquista e que s’arrèste l’obligacion de portar l’hijab. De soslinhar que FARS depend de la Gàrdia Revolucionària iraniana, còrs militar e ideologic d’elèit del regim.
 
Per Human Rights Watch, “qu’una femna siá mòrta après èsser arrestada per sa tenguda es una pròva d’una depravacion inacceptabla”, e exigisson una enquista transparenta e que la familha siá compensada. Tanben Amnestia Internacionala demanda una enquista e que “totes los agents e las autoritats responsablas sián someses a la justícia”.
 
 
 

 


abonar los amics de Jornalet

 


 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

chipo Bossac
1.

Viva l'insomission!

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article