Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Valadas Occitanas

De protèstas en Itàlia contra l’enòrma pojada dels prèses de l’energia

E mai siá ja un dels estats de l’UE ont l’electricitat es pus cara, lo govèrn anóncia una pojada del 60%

| Fanpage.it

Tèxte legit

“Vòstras crisis, vòstras guèrras. Pagarem pas”. Jos aquestes eslogans se tenguèron diluns passat de protèstas pertot en Itàlia, après que las autoritats aguèron anonciat una pojada del prètz de l’electricitat del 60%. Las manifestacions seguissián la crida del sindicat USB e se faguèron a Nàpols, Castèl de Sardenha, Roma, Milan, Florença, Turin, Vicença, Trièste, Bolonha, Ligorna, Pisa e Espolet.
 
Los manifestants denóncian la mesura del govèrn, l’especulacion de las societats d’energia qu’obtenon de profièches màgers e que l’Union Europèa non combate pas l'especulacion qu'a causat l'aument brutal dels prèses del gas. A mai, qualifican de “misteriosas” las atacas que las an patidas darrièrament los gasoduches Nord Stream.
 
En mai d’aquò, lo sindicat USB a previst de far una denóncia al ministèri public de Roma “contra totas las conduchas de las entrepresas que vendon de gas, d'electricitat e de produches de petròli al prejudici de la collectivitat, en especulant amb las diferéncias entre çò qu'an pagat per las matèrias primièras e lo prètz al qual o nos vendon”.
 
Lo sindicat repròcha la postura del primièr ministre en foncions, Mario Draghi, e mai avertís que la futura cap del govèrn, l’ultradrechista Giorgia Meloni, resolverà pas la situacion après aver “rebutat las pretendudas diferéncias qu’afichava per capturar de vòtes”.
 
De son latz, la pus granda associacion de consumaires d’Itàlia, Codacons, avisa qu’aqueste mes d’octòbre i a lo risc que las facturas del gas sián multiplicadas per dos e que se produga un aument inaudit dels prèses de l’electricitat. Segon l’Institut de Recèrca Environamentala e de Formacion del Consumaire (IRCAF), “se s’addiciona las facturas de gas e d’energia de 2022, lo còst annadièr per familha es de 3454,50 èuros”.
 
A l’ora d’ara, lo prètz de l’electricitat es exorbitant en tota Occitània. Lo prètz mejan del MWh èra ièr dimars de 200,38 èuros en Aran, 346,73  èuros dins las Valadas e a la Gàrdia, 157,7  èuros a Mónegue e 287,71  èuros dins la rèsta del país.

 




 

 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article