Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Auvèrnhe aurà una de las primièras minas de liti d’Euròpa

Situada en Combralha, permetrà, d’aicí a 2027, d’esquipar 700 000 batariás de veituras electricas per an

Tèxte legit

Un vilatge auvernhat d’unes 400 abitants aurà una de las primièras minas de liti d’Euròpa. Echassèiras, en Combralha, aculhirà d’aicí a 2027 un tenement que permetrà d’esquipar 700 000 batariás de veituras electricas per an. Lo projècte l’anoncièt diluns de matin lo grop Imerys, dedicat als minerals industrials, e ajudarà Euròpa a se desfar de sa dependéncia quasi completa de China pel liti necessari per las batariás de las veituras electricas, supausadas èsser los sols veïculs nòus a poder èsser venduts dins l'Union Europèa a partir de 2035, çò rapòrta La Montagne.
 
Las “concentracions e quantitats” de liti son estadas jutjadas “plan atractivas” a Echassèiras, sul sit de Bèlveire, qu'aculhís dempuèi 1850 una carrièra que produtz 30 000 tonas de caolin per an destinat a la porcelana o al carrelatge. Dempuèi los ans 1960, lo Burèu de Recèrcas Geologicas e Minièras (BRGM) aviá identificat la preséncia de liti dins aquel sossòl. Mas Imerys ignorava fins ara que lo sit podiá èsser rendable.
 
S’estima lo jaç a l’entorn d’un milion de tonas d’oxid de liti, e que poiriá produire 34 000 tonas d’idroxid de liti per an a partir de 2028 per una durada d’almens 25 ans. Aquela donada equival a la produccion per an de 700 000 batariás per de veituras electricas.
 
Lo grop promet un milièr d’emplecs dirèctes e indirèctes sus dos sits en Auvèrnhe, lo d’extraccion e una usina de purificacion dels minerals e de transformacion en idrioxid de liti.
 
De veire l’impacte environamental qu’aurà aquel tenement. Imerys informa que la mina adoptariá un estandard internacional per far un trabalh d'elaboracion, IRMA, qu'a per tòca de reduire los degalhs toxics e de minimizar lo consum d'aiga. A mai, l’esplecha se farà en sosterranh per minimizar las poscas. Lo transpòrt de las ròcas se farà per canalizacion e camin de fèrre per evitar los camions entre la mina e lo sit industrial. Segon aquelas donadas, lo tenement auvernhat emetrà 8 kg de CO2 per tona de liti, mentre qu'Austràlia e China n’emeton 16 e 20 kg respectivament.
 
Sus la desena de projèctes europèus d'esplecha de liti, lo d'Imerys es lo segond plus important, dempuèi l'abandon del projècte de Rio Tinto en Serbia en genièr, e darrièr lo de l’start-up Vulcan en Alemanha.

 

 
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Delmaquís Tolosa
4.

Avèm pas besonh de 700 000 veituras electricas per an, avèm besonh de mens de veituras. Lo cambiament climatic serà pas jamai resolgut se contunham nòstre mòde de subreproduccion capitalista que necessita una creissença exponenciala infinida dins un mond finit.

  • 4
  • 0
Ourlhat Aurillac
3.

liti esquiipar, Auvèrnhe, Quonho lengo es ocuò ?

  • 1
  • 7
Ourlhat Aurillac
2.

Lou primier blog vertodièromen nociounolisto es noscut

http://nationoccitane.canalblog.com/

  • 1
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article