Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Atencion al cambiament orari

Un còp de mai, nos fan retardar d’una ora nòstres relòtges e mòstras per intrar dins l’orari d’ivèrn

| Musicaline / Wikimedia Commons

Tèxte legit

Un còp de mai, nos fan retardar d’una ora nòstres relòtges e mòstras per intrar dins l’orari d’ivèrn. Aital, dins la nuèch de uèi dissabte 29 a deman dimenge 30 d’octòbre, a tres oras seràn estadas tornarmai doas oras. Aquò permet d’aprofechar las oras de solelh del matin e aital d’estalviar d’energia, çò dison.
 
Amb aquesta practica, l’ora oficiala es dins l'estiu de doas oras de mai que l’ora solara, mentre que dins l'ivèrn es d’una ora de mai.
 

L’ora actuala ven dels nazis
 
Lo 7 de març de 1941, lo govèrn franquista d’Espanha ordenèt de cambiar l’ora oficiala per que s’acordèsse amb l’ora d’autres païses europèus, que l’Alemanha nazi i venián d’impausar l’orari alemand. A la fin de la Segonda Guèrra Mondiala, totes los estats que foguèron ocupats pels nazis mantenguèron l’orari centreuropèu, un orari que lo jonguèron Andòrra, Gibartar e Mónegue. Portugal e lo Reialme Unit servèron l’ora de diferéncia.




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

L'ora, rai. Mas dissbate, sèm lo 29 e dimenge, serem tendrem lo 30, non ?

Non sabiá, per contra, qu'aquesta ora èra l'òrra ora del reich decerebrat dels calucs d'ultradreita… Estonant !

  • 8
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article