Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Perpinhan: an proclamat que son totjorn catalans dins la “Diada” de Catalonha Nòrd

Una manifestacion, una marcha de tesas e de concèrts revendiquèron dissabte “d’escafar lo Tractat dels Pirenèus”, signat lo 7 de novembre de 1769

| Pere Cardús
Uèi es la “Diada” de Catalonha Nòrd, que coma cada 7 de novembre, dempuèi 1659, revendica “d’escafar lo Tractat dels Pirenèus”, pel qual s’incorporèt la partida nòrd de Catalonha a França.
 
A l’escasença d’aquel jorn nacional, aguèt luòc dissabte una manifestacion ont se proclamèt que los estatjants son totjorn de catalans e que Catalonha Nòrd e los Païses Catalans demòran vius malgrat “la persecucion e la marginalizacion oficiala e sociala de la lenga, malgrat l’eliminacion de las institucions pròprias e malgrat l'imposicion d’una uniformizacion francesa dins totes los encastres de la vida”.
 
Jos lo lèma “Sèm Catalonha Nòrd” se faguèt de parladisses politics, una marcha de tesas e una granda manifestacion del Castelhet fins a l’Ostal Musical ont sonèron de concèrts.
 
De matin, abans la manifestacion, ja i aviá agut de parladisses politics dins la vila amb la participacion de qualques cònsols màgers e un representant del partit còrs Core in Fronte.

 
 
 



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lilà
5.

Deman? o uei?

  • 5
  • 2
Jòrdi
4.

Quantes d’autobuses son venguts de Barcelona per manifestar ?
E los Rosselhones se son mainats de quicòm ?

  • 15
  • 13
Clamavi in deserto ?
3.

Partèji la sorpresa dels catalans del Principat quand venan vistalhar Perpinhan : levat quauques gitans ghettoïsats del barri Sant Jaumes lo catalan s'ausis pas pus per carrièiras ni tanpauc pels comèrcis, emai que la senhalisacion siague bilenga, e i-a pas diguns per lo parlar. Lo magre ponhalet de manifestants de la "Diada" pòt pas far illusion dins la ciutat qu'a elegit per conse lo nacionalista francés Louis Aliot.

  • 15
  • 1
Chatbèrt de Barbairan
2.

#1 Malastrada de mai de 800 ans, es França que qu'es venguda enntremetre dins Occitania centrala, puèi que s'es esp nadida coma de metastasis dins un còs linguiisiticament san. E la soleta solucion que pòsca trobar Catalonha es la meteissa que la soleta que pòsca trobar Occitania : se desembartassar de França, o crebar lèu.

  • 16
  • 8
Catalonha
1.

Mala brega de 363 ans

Es Fransa que s’es venguda entrometre dins Catalonha, mai d’aquò s’i agrada la vòl pas giquir.
Cal que s'esquichan de trobar solucions los Catalans.

  • 7
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article