Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LemosinLemosin

Daus medecins lemosins contra los pesticidas

Adonc que la setmana contra los pesticidas se debanarà dau 20 au 30 dau mes de març, daus medecins lemosins an lançat una peticion per la reduccion de lor utilizacion

| UGA College
Los canadians zo fagueren en 2012: lo collegi daus medecins de familha de l’Ontario recomandava au public de redusir son exposicion aus pesticidas. Auei, son los dau Lemosin que se mobilizan: 85 an signat una peticion per que siá redusida de 50% lor utilizacion d’aicí a 2020. Per Pierre-Michel Périnaud, medecin generalista a Limòtges a l’origina de quela peticion, “mai d’un sinhau son au roge: daus sinhaus que concernan certans cancers, emb certans produchs, per los agricultors coma per los ribairòus”. Nos rapela que daus estudis “mostran que la malaudiá de Parkinson aumenta en foncion de vòstra exposicion a un o mai d’un pesticida”  e “que lo nenet nais emb desjà 200 produchs chimics qu’an impregnat lo liquid amniotic de sa mamà”. Per se, avem pas mestier d’esperar mai d’estudis per agir e “prene de las precaucions e sostener una alternativa au modele agricòla actuau”.
 
Lo Lemosin es una region ente la pomocultura es plan importanta per l’economia locala. La filiera que patiguet dau giau en 2012 mai de la sechiera en 2011 es plan sostenuda per las autoritats localas. Mas la famosa poma Golden, protegida per una apelacion d’origina, es una especia pas adaptada au climat locau que necessita a pus pres 40 tractaments. L’utilizacion daus pesticidas pausa un vertadier problema sanitari que de las associacions denóncian despuei de las annadas. La quita Eva Joly, candidata ecologista a l’eleccion presidenciala de 2012, era vengua a Alaçac (País de Briva), per las rescontrar. L’iniciativa de quilhs medecins podriá menar la region a un debat sus son avenidor economic.




Maime Caillon

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Marià
3.

Mercés per l'infò ! Véder lo film " Nos enfants nous accuseront "

  • 4
  • 0
BOURDON Pau
2.

Qu'ei ua excellenta iniciativa deus mètges lemosins. Mercés per aqueth article.

  • 5
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
1.

Una peticion per que sián redusidas de 50% las pesticizacions de l'envrionament !!!! De qual se trufan ? Cal que siá irremediablament interditas e passiblas de preson, aquelas pesticizacionsn, nos empoisonant totes, e mai los quite "exploitants agricoles" (cossí parlar, dins aquel cas, de païsans ?). Interdiccion immediata e definitiva. Ni mai, ni mens. Se tracta pas amb lo capital, ja que lo capital nos crèba e nos asservís sens dicutidas.

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article