Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

I poiriá aver de copaduras d’electricitat se l’ivèrn foguèsse freg

“S’avèm un mes de genièr particularament freg, poirem pas exclure las copaduras”, çò a dich Olivier Véran, pòrtavotz del govèrn francés

| Muhammad Abdullah

Tèxte legit

Lo govèrn de França se prepara a de copaduras d’electricitat aqueste ivèrn. L’executiu crenta qu’en cas d’una èrsa pontuala de freg, i pòsca aver de dificultats de provesiment. Aquelas copaduras serián rotatòrias e lo govèrn mandarà una circulara als prefèctes per establir lo biais de las realizar.
 
“Anonciam que non i aurà pas de copaduras”, çò assegurèt lo pòrtavotz del govèrn, Olivier Véran, en de declaracions a BFM TV, mas en precisant que son preparats en cas que i aja “de situacions de tension de l’alimentacion electrica”. Lo pòrtavotz, a mai, a restacat la possibilitat de copar lo corrent a l’evolucion de la meteorologia: “S’avèm un genièr particularament freg, poirem pas exclure las copaduras”.
 
Ara per ara, environ una vintena dels 56 reactors nuclears de l’estat se tròban arrestats a causa de divèrses problèmas, coma la corrosion dels sistèmas de refrigeracion dins qualques centralas, e ja s’es anonciat que caldriá importar lo corrent dels estats vesins. De soslinhar qu’abitualament èra l’estat francés que n’exportava.
 
Las copaduras s’espandirián sus un maxim de doas oras, unicament pendent las oras amb mai de consum (de 8h00 a 13h00 e de 18h00 a 20h00). Qualques servicis e infrastructuras criticas serián protegits, coma los espitals, las casèrnas de pompièrs o de gendarmariá, e lo 40 % de la populacion seriá fòra de perilh perque parteja las linhas electricas prioritàrias amb aquelas installacions. Pasmens, s’es previst de barrar de matin las escòlas situadas dins los airals afectats.
 
Aquò supausa que las copaduras poirián afectar lo 60% de la populacion, mas jamai totes a l’encòp, sonque en qualques zònas. Las zònas afectadas serián alertadas la velha de l’interrupcion de provesiment electric.

 
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
9.

Es rassegurant de veire que i a tant de nucleofils embabiats. Se son consequents amb eles meteisses, solide qu'ofrirant en cò seu l'òrt de darrèr l'ostal per i enterrar tota la bordilhar nucleara. Aital desliuraràn los de Bure de la pollucion atomica e Cigeo aurà pas pus besonh de mandar las òrdas negras tustar sul cap dels pacifistas.
Ara, espèri que cap d'aqueles esterlucats siá mon vesin. Vòli pas que mon òrt me faga de patanas al plutoni.

  • 3
  • 4
Farda Lorda.
8.

Assiau ! Accident, vòl pas diser iradiacion son mantuns gras dins los accidents e plan segur ne cal far compte.

Las pastilias d’iòde estanc son pas un quicòmet que se pren atal, de per tsemple rapòrt a l’edat de la persona. Qu’una quantita prener ? mentre quant de temps ? a qu’un edat ?

Per s’aparar, cal minjar d’algas de mar de per tsemple iziki, wakamé qu’an granda tenor d’iòda natural.

Dins tot aquò cal ben pensar que sèm pas solet dins lo topin, que la sembla convivénça actuala demest los país es un rapòrt de fòrca cortés o pas, e que se trobarà totjorn un per te far rampèu e te poder mai, benlèu t'escafar.

Es al nivèl mondial que devon cambiar las causas, es benlèu aquò que parlava Klaus Schwab al travèrs del « geat reset » al forum de Davos…

Benlèu que dins aquela novèla societat cal acceptar de pas aver de lum, de calfatge de còps en còps e mai que tròp plan sovent.
(sospechi lo lobby dels fabregaires de candelas aquiu de s'èsser engulhat dins aqueles afars de butar e quichar per prener una part de poder que lor èra estat refudat..)

Es que lo nucleari a fach enantir l’occitan ?

Es que los contra nucleari an fach enantir l’occitan ?

Crèsi que çò que farà enantir l’occitan es nosaus meteis e non pas los autris.

Cal far d’Occitània una potencia Econòmic, Financièra, Numeric, Agricòla e Industriala tot a l’encòp.
Sèm pas gandits monde !

Bona dimenjada.

  • 2
  • 6
Pitaluga
7.

#6
Sabèm talament plan manejar l'urani qu'en mejana i a un incident per setmana dins una de las centralas del parc nuclear. Oficialament, mai que mai de nivèl un. Oficialament.

Terré !, ont ai mes las pastilhas d'iòde que lo govèrn me porgiguèt per l'an pèbre ???

  • 3
  • 5
Farda Lorda.
6.

#5
òc ben rapòrt a la surfacia, a la populacion e a las especias animalas, los cal pas doblidar tanpauc.

Desencusa mas los rebrècs los sabèm tractar urani 238 e Thorium dins las centralas RNR. e n'avèm a roncéncia per.

Ambe la trotinetas a velas nos poriam aprovisionar de segur...

  • 1
  • 7
Franc Bardòu
5.

#4 Aquelas chifras brutas non bastan per se far una idèa pertinenta del gra relatiu de nuclearizacion. Caldriá raportar lo nombre de reactor a la surfàcia dels estats comparats e al nombre d'abitants concernits. Aquí benlèu, parlariá melhor. De tot biais, çò nuclear, amb totas las deishas que non ne sabèm tractar e qu'o poiriràn tot a l'entorn, ont que sián per los 10 000 ans a venir, non es "autonomia energetica". L'urani, lo cal far venir d'aquí ont es tirat. E per ne carregar las tònas necessàrias, amb quina fòrma d'energia nos i prenèm ? E qui la nos porgís ?

  • 7
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article