Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Peró: de mai en mai de protèstas e de mòrts

Lo govèrn a impausat l’estat d’urgéncia nacional e a suspendut fòrça libertats civilas dont lo drech de reünion

| Ernesto Benavides / AFP

Tèxte legit

La destitucion e detencion del president de Peró, Pedro Castillo, a causat de protèstas massissas. E mai las informacions nos arriben al comptagotas, dijòus passat i auriá ja agut 21 personas tuadas per la repression policièra. Lo Ministèri de la Santat de Peró parlava, totun, de 14 mòrts. S’estima que lo nombre de mòrts e nafrats es a aumentar.
 
Castillo es un ancian ensenhaire e activista sindical que prometèt de luchar pels paures. Per empachar una tresena mocion de censura que lo deviá destituir, ensagèt de dissòlver lo Congrès de la Republica, d'instaurar un govèrn d’excepcion e de convocar de nòvas eleccions. Sul pic foguèt destituit, arrestat per la polícia e encarcerat.
 
Ara lo govèrn a impausat l’estat d’urgéncia nacional e a suspendut fòrça libertats civilas dont lo drech de reünion. Mentretant, la nòva presidenta a convocat d'eleccions per decembre de 2023, una mesura que debatuda a la cambra dels deputats.

 
 


 
 abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
3.

#2 Peró... "soft power"

  • 2
  • 0
Pitaluga
2.

A Perá i a agut un còp d'estat preparat de longa pel "sot power". Toutes los interèsses d'argent e racistas se son aligats per empachar lo govèrnament de governar.

  • 3
  • 0
Franc Bardòu
1.

Amb o sense lo sosten de la NSA ? Del temps de l'ancian blòc sovietic, podián comptar sus la CIA per instaurar los regimes autoritari ultraliberals, rigorosament antidemocratics. Ara, non pòdon mai comptar que sul soten moral de Castaner, pels metòdis de repression. Totun Iran los poirián venir conselhar, non ?

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article