Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Bilbao: granda manifestacion pels dreches dels presonièrs bascos

Dempuèi qualques decennis demandan que se meta lo ponch final a la politica penitenciària d’excepcion

Tèxte legit

Après dos ans d’arrèst per la pandemia, es tornada en Bascoat la manifestacion que se ten cada an après lo periòde de Calendas contra la politica espanhòla d'alonhament dels presonièrs politics, una mesura penitenciària excepcionala.
 
Ara que las politicas de dispersion dels presonièrs semblan a mand de s'acabar e que la majoritat dels presonièrs son dins de presons de Bascoat, lo collectiu Sare de sosten als presonièrs d’ÈTA a anonciat qu’entamenariá una campanha per la liberacion dels presonièrs e la fin de la politica penitenciària d’excepcion.
 
Los collectius Sare (Ret) e Bakegileak (Artisans de la patz) remembran que defendon pas una posicion ideologica ni un partit, mas que luchan per “una causa tant universala coma la defensa dels dreches umans”. Per tant, “demandam solament qu’arrèsten de tòrcer las leis, que lo mitan judiciari cèsse d’agir amb de critèris de revenge e que se meta lo ponch final a l’excepcionalitat que lor aplican [als presonièrs politcs bascos] dempuèi de decennis”, çò ditz Sare.
 
De son latz, Bakegileak recòrda que “los tribunals d’excepcion francés e espanhòl ensajan d’empedir qu’aqueste país avance devèrs la patz vertadièra e la convivéncia”.
 
 






abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
7.

#5 E donc las victimas de las exaccions de la maffia son mens mòrtas e mens victimas que las victimas de ETA ? Lo regime franquista a fait 1000 còps mai de victimas que ETA ? Quin condemnacion a pesat sus las espatlas dels respoinsables franquistas ? Los basques non reclaman perdon ni regime d'excepcion o de favor, ni amnistia : demandan l'estricta egalitat deavant la lei, causa universala.

  • 1
  • 0
carles països valencians
6.

#5
no ho mistures tot per favor.
cada realitat té la seua particular casuistica, el seu context, i tot és condemnable si atenta contra els drets humans, però ara parlavem de les victimes d'ETA.
no t'excuses en altres realitats dolentes per a justificar-ho tot ...

  • 0
  • 2
Franc Bardòu
5.

#3 Las victimas d'ETA son tan mòrtas coma las victimas de Franco e las victimas del GAL, tan mòrtas coma las victimas de la maffia, tan mòrtas coma las victimas de las guèrras. Totas las victimas son de victimas. E totes los tuaires son de tuaires. Meteis crimi : meteissa saccion ! Aquò se ditz "l'egaliat davant la lei". N ila França ni l'Espanha non l'aplican.

  • 5
  • 1
Pitaluga
4.

#3
E ben ! Avètz un discors violent e asirós pièger que lo lor !

  • 2
  • 1
carles països valencians
3.

pels dreches dels presonièrs bascos?????
sí, son persones, i per tant encara que assasins tenen la dignitat de persona, encara que malalts del virus extremiste i fonamentalisme excloent que encega el cervell , no ens enganyem, han mort a molta gent...
no tenen drets els morts? no tenen drets els familiars? ¿no té dret la societat de protegir-se contra eixe virus mortífer del fanatisme, el faixisme i el radicalisme excloent?
Són les víctimes que sofrixen conseqüencies terribles ... no aguaitar per les víctimes del terrorisme, desviar l'esguard .... és de covards.
poseu-vos en la pell de moltes viues, molts fills i parents dels assassinats....

  • 3
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article