Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tolosa a commemorat la Carta de las Libertats Comunalas

A l’ocasion del 834n anniversari de la naissença de la Republica de Tolosa

Tèxte legit

La vila de Tolosa commemorèt divendres passat lo 834n anniversari de la signatura de sa carta istorica. D’efièch, lo 6 de genièr de 1189, lo comte Ramon V autregèt los poders civils al pòble de Tolosa, après una revolucion borgesa. Lo poder lo prenguèron los capítols, los dotze oficièrs municipals de la Ciutat Mondina que bastirián lo Capitòli. La Republica de Tolosa representèt lo pòble tolosan fins a sa dissolucion pendent la Revolucion Francesa.
 
A l’ocasion d’aquel anniversari, la Sala dels Illustres del Capitòli de Tolosa aculhiguèt una ceremònia de commemoracion amb la participacion de la comuna de Tolosa e de Convergéncia Occitana. A l’eveniment participèron tanben los calandrons del collègi Calandreta Garoneta e lo còr Mâles au choeur de Tolosa.







abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

E. Rodota Alicarnac
2.

Soi pas istorian, ni mai especialista de la de Tolosa, mas de dire que los capitols "representè(ron) lo pòble tolosan fins a sa dissolucion pendent la Revolucion Francesa " es fals.
Èran de nòbles o de borgeses qu'avian crompats las cargas de capitol, e non pas de representents del pòble elegit per el. Segur que lo centralisme revolucionari afortit per la dictatura napoleonenca es criticabla. Mas la Revolucion es tanben l'òbra de l'egalitat que l'an desirat la majoritat del pòble occitan de l'epòca.

  • 6
  • 1
Jaume Tolosa
1.

Quina galejada aqueles alegits, plan venduts a Paris e al capitalisme mondial ...
E la liberacion de Tolosa en 1944, consí la celebreriàn ? Lo barrí dels resistants que l'an rasat ...

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article