Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo clima e la violéncia

Pels cercaires, la pojada de las temperaturas entraïna dirèctament mai de fusilhadas dins las vilas estatsunidencas

| Alexa
Un estudi recent restaca l’aument de la violéncia a las armas e al clima actual. Segon l’estudi, mai de 8000 fusilhadas se son tengudas als Estats Units en causa de nautas temperaturas. L’analisi es lo primièr qu’assòcia de fusilhadas al cambiament climatic. Pels cercaires, la pojada de las temperaturas entraïna dirèctament mai de fusilhadas dins las vilas estatsunidencas. L’estudi es estat fach per las universitats de Boston e Washington. Segon aquestas, fins al 7% de las fusilhadas an coma causa una temperatura mai nauta.
 
Segon aquel estudi, ara creis la violéncia pr’amor de temperaturas pus elevadas dins las regions del nòrd-èst mas tanben al Mièg Oèst. “Avèm d’evidéncias cèrtas que confirman que la temperatura jornadièra provòca aquelas fusilhadas, çò diguèt Jonathan Jay, que participèt a l’estudi. E malgrat que i aja de regions ont la creissença de la violéncia es màger, avèm trapat qu’aumenta la violéncia generalizada pertot en causa del cambiament climatic”.
 
Las resultas de l’estudi confirman que l’an passat cresquèt la violéncia dins aquelas regions, mai que mai durant los jorns de mai nautas temperaturas. De remembrar que las fusilhadas son uèi la màger causa de mòrt en d’adolescents e mainats als Estats Units, tanben mai encara que los decèsses per accident de veitura. E lo fach s’es encara agreujat dempuèi la pandemia, perque i a de mai en mai de temperaturas pus elevadas. Es per aquò que los cercaires demandan de nòvas politicas preventivas se se vòl reduire aquela violéncia.
 
 
Un estudi de divèrses ans
 
Per far aquel estudi; una còla de cercaires d’aquelas universitats estatsunidencas analisèt mai de 116 000 fusilhadas de 2015 a 2020 en las restacant amb la temperatura jornadièra. Aital trobèron que d’aquestas 7973 aguèron per causa la calor. “La calor poiriá aver provocat aquelas fusilhadas, çò diguèt Jay. De patir mai de calor tanben buta a sortir mai de l’ostal e a rescontrar mai de personas, e aquò pòt generar mai d’agressions. Çò de mai segur es la calor e las sortidas, las doas causas”.(Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article