Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Iran a executat l’èx-viceministre de la defensa Alireza Akbari jos l’acusacion d’espionatge

Aviá lo doble ciutadanatge iranian e britanic. La BBC fa saber que lo torturèron en tot l’obligar de far de confessions falsas dins un vidèo

Tèxte legit

Iran a executat l’èx-viceministre de la defensa Alireza Akbari jos l’acusacion d’espionatge, çò anoncièron las autoritats iranianas dissabte passat. Akbari èra ciutadan britanicoiranian e acusat de trabalhar pel servici d’intelligéncia del Reialme Unit, l’MI6. Foguèt viceministre de la defensa pendent lo mandat de Muhammad Khatami (1997-2005).
 
Segon lo sit Mizan, que publica las informacions judiciàrias de l’estat iranian, “la senténcia s’es aplicada per la carga de corrupcion e d’accion extensiva contra la seguretat intèrna e extèrna del país per mejan de l’espionatge al profièch de l’aparelh d’intelligéncia del govèrn britanic”.
 
Lo primièr ministre britanic s’es mostrat “consternat” e a net e clar condemnat l’execucion. “Es un acte insensible e coard, efectuat per un regim barbar que respècta pas los dreches umans de son pròpri pòble. Mas pensadas van als amics e a la familha d’Alireza”, çò a declarat Rishi Sunak.
 
 
Torturat pendent 3500 oras
 
Las autoritats iranianas avián demandat a la familha de la victima que lo vesitèsson pel darrièr còp en preson dimècres passat, del temps que sa femna soslinhava que l’avián acantonat en solitari, çò rapòrta la BBC que precisa qu’après son arrestacion, lo droguèron e lo torturèron pendent 3500 oras en tot l’obligar de far de confessions falsas dins un vidèo.
 
Amnestia Internacionala a tanben condemnat l’execucion. “Es una nòva esfraiosa que demòstra tornarmai lo respècte dolorosament escàs de las autoritats iranianas pel drech de la vida”, çò a dich una pòrtavotz de l’ONG al Reialme Unit, Freshta Sharif.


 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
1.

Acusacion d'espionatge, de traïson... Sempre la meteissa recèpta dins las dictaturas.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article