Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es proclamada la republica en Mexic

La república mexicana arribèt de la man d’un grop de militars que realizèron un còp d’estat contra l’emperaire Agustín de Iturbide y Arámburu

Agustín de Iturbide y Arámburu (1783- 1824) foguèt emperaire mexican entre los ans 1822 e 1823 amb lo nom d’Agustin Ir
Agustín de Iturbide y Arámburu (1783- 1824) foguèt emperaire mexican entre los ans 1822 e 1823 amb lo nom d’Agustin Ir
En 1823, fa dos cents ans, foguèt proclamada la Republica dels Estats Units de Mexic. La república mexicana arribèt de la man d’un grop de militars que realizèron un còp d’estat contra l’emperaire Agustín de Iturbide y Arámburu (1783- 1824) que fugiguèt e quand assajava de tornar al tròn foguèt arrestat e puèi fusilhat. Iturbide èra estat emperaire mexican entre los ans 1822 e 1823 amb lo nom d’Agustin Ir.
 
Iturbide èra estat un militar que luchava totjorn al costat dels espanhòls pendent la guèrra d’independéncia mexicana. Encara en 1820 foguèt nomenat comandant de las fòrças espanhòlas en Mexic per combatre los mexicans patriòtas —coneguts pels reialistas mexicans coma revoltats— dins la Sierra Madre del Sud. En 1821, pasmens, Iturbide decidiguèt de jónher los revoltats e amassèt son armada amb aqueles en febrièr de 1821. Se tenguèt alavetz l’episòdi istoric conegut amb lo nom d’Abraçada d’Acatempan. Puèi foguèt proclamat lo Plan d’Iguala, que menèt a una màger armada mexicana sonada Armada de las Tres Garentidas. Iturbide ne foguèt nomenat cap.
 
 
Lo nòu emperaire
 
Quora l’armada revoltada dintrèt dins la vila de Mexic lo 27 de setembre de 1821, Mexic se poguèt declarar independent de l’estat espanhòl. Iturbide foguèt nomenat puèi regent del govèrn provisòri mexican lo meteis an pel congrés mexican. En julhet de 1822, foguèt proclamat Emperaire de Mexic amb lo nom d’Agustin Ir. Totun, en decembre de 1822, lo celèbre general mexican Antonio López de Santa Anna proclamèt lo Plan de Veracruz, que demandava als republicans de se revoltar tornarmai pr’amor de la defensa de la republica.
 
En febrièr de 1823, amb lo Plan de Casa Mata, de reialistas e republicans mexicans amassèron lors fòrças per afrontar l’Emperaire e assajar de proclamar la republica mexicana. Iturbide decidiguèt d’abdicar en març de 1823 e de s’exiliar en Euròpa. Lo Congrès mexican lo considerèt fòra la lei e enemic public numèro un de la nòva republica mexicana. Pasmens, Iturbide tornèt en Mèxic en julhet de 1824 amb la tòca de tornar governar. Tanlèu desbarcar a Tamaulipas, foguèt arrestat e puèi fusilhat.
 
Çò d’anecdotic de tota aquela lucha contra Iturbide es que sas rèstas mortalas foguèron sepelidas en 1838 a Ciutat de Mexic amb d’onors nacionals ont encara demòran. Lo nom d’Iturbide, malgrat sa biografia contra los mexicans, foguèt plan restacat a la bandièra nacionala mexicana e l’imne nacional fins en 1943, quand son nom foguèt esfaçat de l’imne.(Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Farda lorda
1.

Ah macanica ai doblidat de parlar de la pèça mexicana de 50 pesos, la mai coneishuda de Mexic
Es de 900% d’aur d’un pés de 41,67gr. 37 mm de diamètre, aquela pèça es estada creada tre 1921 e trucada (cotida ?) entà 1984 per marcar l’independencia del país a 12 507 654 exemplaris.

Era sonada lo pichon lingòt, es populari en Fransa.

Sus la trenca i es escrincelat « INDEPENDENCIA Y LIBERTAD » sus l’avèrs de la pèça se pòt vèire una divessa que porta a plèc de bras una corona de laurièr amb’una cadena rompuda, en rèire imatge (arrière plan) se troba dos volcans mexicans lo Popocatépetl e lo Iztaccíhuatl i es tanben escrincelat la valor de 50 Pesos son pes d’aurmièr (aur blos) 37,5Gr. la data d’independencia Mexicana 1821. Al revèrs se vèi una agla pausada sus un cactus ambe una serp dins lo bec al torn d’aquel simbèl es escrich "ESTADOS UNIDOS MEXICANOS".

Plan segur aquela pèça es corrable (cotée en Bourse des métaux précieux) amb’una prima suls mercats , es recomandat de crompar dins un saqueton celat. Assiau ! a la revenda i a taxas demai l’aur es un investissament de longa durada.

Crompatz auèi de per tsemple pels vòstres mainatges o felens

https://www.gold.fr/50-pesos/

Per coneisser la fiscalitat

https://www.orencash.fr/blog/comment-etre-exonere-de-taxes-sur-sa-vente-dor-et-argent/

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article