Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaPaís Marselhés

Marselha: de mens en mens d’espèr de trobar de subrevivents

Los socorristas perseguisson lors recèrcas dins los tarcums de la bastissa escrancada aquesta dimenjada al 17 Carrièra de Tivoli

| Nicolas Vallauri / La Provence

Tèxte legit

Los socorristas perseguisson lors recèrcas dins los tarcums de la bastissa afondrada aquesta dimenjada al quartièr del Camp Mars, a Marselha. Las esperanças d’i trobar qualque subrevivent demesisson del temps que se recupèra de còrses dels tarcums, als quals se fa de prelevaments d’ADN per ne permetre l’identificacion.
 
A mai, an evacuat 179 personas de lors lotjaments après los escrancaments.
 
Podètz seguir las informacions en dirècte sus France 3 Provença e La Provence que ne fan un bon seguiment.
 
 
Crida a la solidaritat
 
L'Associacion dels Parents d'Escolans (APE) de l'escòla Franklin Roosevelt, de la Carrièra de Tivoli, lancèt dimenge una crida a la solidaritat per las personas evacuadas. Per ara an recebut de nombrosas ofèrtas de lotjament e de dons de vestits que se pòdon pas gerir a l’ora d’ara per manca d’un local. De discussions son en cors amb la comuna. Las personas que desiran d’aduire lor ajuda son convidadas a emplenar aqueste formulari en linha.
 
 
Polemica vesita de Darmanin
 
Mentretant, la vesita sus plaça del ministre de l’interior, Gérald Darmanin, causa de polemicas. Se critica l’enòrme degalhatge d’aver mobilizat un avion Falcon de l’estat que, de París estant, recuperèt lo ministre en Bretanha —ont passa sas vacanças— e lo menèt a Marselha per far una aparicion de 10 minutas a la television davant los tarcums de l’immòble afondrat. Puèi, l’avion tornèt menar Darmanin en Bretanha e l’avion anèt estacionar a París.
 
Segon La Provence, los conselhièrs de Darmanin desiravan dins un primièr temps qu'aquela visita a proximitat dels tarcums foguèsse seguida e filmada per una còla de jornalistas triats, çò que la municipalitat preferiguèt de refusar per evitar, probable, tota temptativa de recuperacion politica.

 

 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Es un mot aranés d'origina aragonesa, e mai ancianament aràbia, segon Coromines. Vòl dir "escombres, aclapadís". Fa partida dels qualques mots non lengadocians (autre exemple: chepic) qu'avèm integrat al modèl de lenga de Jornalet, amb l'idèa panoccitana que lo vocabulari occitan es comun a tota la lenga nòstra.

  • 15
  • 7
Piròl
2.

Bonjorn,
Quauqu’un agèssa la bontat de me dire çò que vòl dire « tarcum », li’n seriá plan reconeissent, cresètz-bò.

  • 3
  • 0
Jordi Caldentey Manacor (Malhòrca)
1.

Lo catalan modèrn, quand a doas opcions gramaticalas parièras de corrèctas, escuelh totjorn la que se sembla mai a l'espanhòl. Pr'amor d'acò, lo catalan modèrn a pas sintaxi pròpria.
A fin d'evitar que passe acò meteis amb l'occitan, prepausi que quand i a doas opcions parièras de corrèctas, escuelhèm la que se diferéncia mai del francés e pas la que s'i sembla mai.
Doncas, en luòc d'"an evacuat 179 personas" prepausi que digam "an evacuades 179 personas".

  • 6
  • 14

Escriu un comentari sus aqueste article