Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es mòrta l’èx-primièra ministra britanica Margaret Thatcher

Margaret Thatcher, coneguda coma “la Dòna de Fèrre”, moriguèt ièr dins son ostal a Londres, a 87 ans, a causa d’un ictus. Thatcher foguèt la primièra ministra britanica de 1979 a 1990. De fach, es la primièra e per ara la sola femna qu’es demorada al numèro 10 de Downing Street.


Amb Thatcher, arribèron al Reialme Unit lo liberalisme economic sens fren, las privatizacions del sector public, las caumas e, fin finala, un país amb de milions de caumaires e en crisi. Òm se’n remembra tanben coma una negociaira de las duras dins l’Union Europèa. Aquela politica conservatritz e intransigenta la partegèt amb son amic Ronald Reagan. Los dos amassa percorreguèron dins los ans 1980 los camins per comandar lo Mond e metre fin a la Guèrra Freja. Thatcher aguèt, de mai, la vision de reconéisser en Mikhaïl Gorbachov la figura del cambiament dins l’Union Sovietica.
 
La guèrra per recuperar lo territòri de las Illas Falkland, après l’invasion d’Argentina, signifiquèt per Thatcher un aument de popularitat, que demeniguèt pasmens amb la crisi economica. Sa fin politica venguèt quand lo partit “tory” decidiguèt de la remplaçar per John Major.
 
Los darrièrs ans de Margaret Thatcher, consagrats als omenatges e als discorses, aguèron un ponch culminant en son sosten al dictator chilen Augusto Pinochet quand aquel òme foguèt somés a arrèst domiciliari a Londres; una amistat que daissa pro clar lo caractèr d’una femna que marquèt una epòca dins l’istòria del sègle XX.

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Terric Lausa Quilhan
3.

Curiosament, quitament s'ai totjorn agut en òdi la siá politica que se fasiá sus l'espatla de las multitudas, la nòva de la siá mòrt me fa curiós. Amb la siá despartida, es vertadierament un univèrs que desapareis: l'univèrs de l'Anglatèrra de la classa obrièra, l'Anglatèrra ont viviái dins las annadas 80, dins lo Lincolshire, justament , la pàtria de na Thatcher.

Aquesta Anglatèrra existís pas mai.

Amb una femna coma Thatcher, sabiam contra qué o qui lutar. Al mens la politica que caliá combatre teniá cara umana: la siá. Ara amb aqueste ultra-liberalisme desumanizador es mai dificil de batalhar contra las chifras e las bancas.

Na Thatcher diguèt un jorn: "Non i aurà pas cap de Parlament Escocés tant que demorarai Primièra Ministra". Daissèt la siá posicion a Downing Street en 1990. En 1999, sonque 9 ans aprèp, se dubrissiá lo Parlament Escocés. Es un messatge d'esperança per Catalonha e Occitània: demorarem pas totjorn unas colonias d'Espanha o de França.

  • 6
  • 1
Amalric de Montreal Montreal de Carcassés
2.

Sola femna a-n-aquesta adressa ? Una femna, benlèu… Una Dòna, segurament pas : qué pòt ben valer femna sense mercé ? S'es mòrta, me mancarà pas. Se sa politica calamitosa e desumanisanta crebèsse e se n'anèsse al diable amb ela, me mancariá pas tanpauc !

  • 3
  • 1
Argelas Marselha
1.

Parletz pas de l'Irlanda, compreni pas...

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article