Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

China es lo primièr país en execucions segon Amnestia Internacionala

Seguisson Iran, Iraq, l’Arabia Saudita, los Estats Units e Iemèn

| Peppergrass

China es a la tèsta del classament de la pena de mòrt, segon lo rapòrt d’Amnestia Internacionala (AI) de 2012. L’organizacion a denonciat l’opacitat de Pequin en aquela matèria e a alertat tanben d’una “escalada alarmanta” d’execucions en Iraq, dins un contèxt que l’abolicion de la pena de mòrt s’espandís pel Mond.


Amnestia Internacionala a comptat 682 execucions long de 2012 dins 21 païses. A aquela chifra, encara i cal apondre las de China, ont i a pas d’estatisticas disponiblas, mas ont, segon AI, s’executa “de milièrs” de personas; e lo país “executa tot sol mai de gents que la rèsta del Mond”.
 
Lo segond país del classament es Iran, amb 314 execucions, seguit d’Iraq, amb 129. Seguisson l’Arabia Saudita, amb 79; los Estats Units, amb 43; e Iemèn, amb 28.
 
Lo rapòrt del collectiu umanitari soslinha tanben que qualques païses coma Paquistan, Índia o Gàmbia, que fasiá longtemps qu’aplicavan pas la pena de mòrt, an represas las execucions.
 
En Euròpa e l’Asia Centrala, Bielorussia es lo sol país qu’aplica la pena de mòrt, amb 3 execucions. Dins lo continent american, solament dins los Estats Units se tua en nom de la justícia.
 
Los motius per las condemnacions son totjorn divèrses: l’assassinat, lo trafec de las drògas, los delictes economics, l’adultèri e lo blasfèmi.
 
Lo rapòrt conclutz qu’un de cada dètz païses del Mond aplican la pena de mòrt, e mai se s’es demostrat qu’aquel castigament crusèl a pas cap d’efièch dissuasiu.
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article