Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Miègjorn-Pirenèus fa lo bilanç de sa politica lingüistica per l’occitan

La region a consagrat ongan 1,6 milions d’èuros a la cultura occitana, mai que mai a la transmission de la lenga

| Parti Socialiste
Martin Malvy, president de la region Miègjorn-Pirenèus, aculhiguèt ièr, dijòus 11 d’abril, lo rector de l’Acadèmia de Tolosa, Olivier Dugrip, amb las collectivitats localas e las associacions membres del comitat de pilotatge de la convencion rectorat-region per l’ensenhament de l’occitan. Dins aquela amassada s’establiguèt un bilanç a mièg percors sus las accions menadas dins l’encastre d’aquela convencion, que sa tòca es de desvolopar l’ensenhament de la nòstra lenga dins la region del centre-sud d’Occitània.
 
Segon Malvy, lo bilanç es fòrça positiu: lo president diguèt que se son dobèrts 13 sits publics bilingües e doas Calandretas, mentre qu’an aumentat las ofèrtas d’ensenhament dins las escòlas primàrias e los collègis. Lo president regional apondiá qu’an aumentat lo nombre de plaças al concors especial occitan de recrutament dels professors de las escòlas.
 
Ça que la, cal notar qualques disfoncionaments. Dins qualques departaments, i a de plaças de professors o de conselhièrs pedagogics que poirián desaparéisser. Dins aquel sens, Malvy a dich qu’a “demandat al rectorat d’agachar en detalh aqueles diferents ponches e aital velhar a una melhora aplicacion de la convencion per arribar als objectius fixats”.
 
La Region Miègjorn-Pirenèus se ditz engatjada, dempuèi qualques ans, en una politica fòrta en favor de l’occitan. Ongan, 1,6 milions d’èuros es lo budget consagrat a la cultura e a la lenga occitanas, mai que mai a la transmission de la lenga.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Domergue Sumien Ais de Provença
5.

#1 Bòna remarca. La prioritat, per la transmission de la lenga, es de la parlar en familha, dins de vesinanças e dins de nuclèus actius. L'ensenhament es important mai es mens prioritari.

  • 2
  • 0
Provençau que a la copa Comuna de Provença
4.

Espèri que vos auviguèsson a l'ostau de region de Provença - Aups- Còsta d'Azur, que totei leis iniciativas per la lenga son bònei de copiar pertot e per far totjorn mai.

  • 2
  • 0
Joan Apòstol
3.

#2
E alara, es pron ? Sèm contents perque aurem benlèu una television entièrament en occitan. E alara, es pron ? Avètz una sola ràdio associativa en occitan a Tolosa e es pron per vos ? Un pauc mai d'ambicion macarèl !!!!!

  • 3
  • 0
Quentin
2.

#1 Ja i a un projet de television en occitan per setembre, non ?

  • 1
  • 0
Ives
1.

E dins la transmission de la lenga, se pòt far sonque ambe l'ensenhament ? I a pas d'autres biaisses benlèu per far passar aquela lenga (television, ràdio, premsa escricha, ...) ?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article