Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An tornat elegir Napolitano president d’Itàlia dins sos 87 ans

Bersani demissionarà coma cap del centresquèrra a causa de l’indisciplina dels deputats de sa formacion

Giorgio Napolitano foguèt reelegit dissabte passat president d’Itàlia en una session conjoncha de la Cambra dels Deputats e del Senat, amb 739 vòtes sus 1007. Superèt largament los 504 vòtes que li fasián besonh per èsser elegit. Napolitano acceptèt de se presentar a un segond mandat malgrat sos 87 ans, qu’es impossible de trobar un candidat amb de possibilitats de victòria. Napolitano venquèt lo candidat del Movement Cinc Estelas, Stefano Rodotà, qu’atenguèt 217 vòtes. Es lo primièr president italian que repetís lo mandat.
 
Pendent lo cinquen vòte, que se debanèt de matin, la majoritat dels parlamentaris avián votat blanc après lo desacòrdi de divendres sul candidat e après la malafin de l’unitat de la coalicion de centresquèrra.
 
Lo mai votat, dissabte passat de matin, èra l’academician Stefano Rodotà, prepausat per l’antisistèma Movement Cinc Estelas, amb 210 vòtes, mas a fòrça distància dels 504 que fasián mestièr. Del sieu costat, l’aliança de centredrecha dirigida per Silvio Berlusconi aviá boicotat lo vòte.
 
 
Demission de Bersani
 
De son caire, lo secretari general del Partit Democratic (PD) d’Itàlia, Pier Luigi Bersani, aviá anonciat que quitariá la maximala responsabilitat de la formacion quand lo parlament aguèsse causit lo nòu president de la Republica. Bersani recebèt de Napolitano la comanda de formar govèrn après las eleccions legislativas de febrièr e, après la malafin d’aquel objectiu, son ròtle de menaire èra mes en evidéncia quitament per sos partisans, per causir lo nòu cap d’estat.
 
Lo PD presentèt, al començament, l’èx-president del Senat, Franco Marini, en acòrdi amb lo Pòble de la Libertat (PDL) de Silvio Berlusconi. Mas, après la malafin d’aquela opcion dins los dos primièrs torns de vòte, lo PD recorreguèt a l’èx-primièr ministre e èx-president de la Comission Europèa, Romano Prodi, que divendres tanpauc atenguèt pas los vòtes necessaris.
 
Bersani se contrarièt amb los deputats e senators del partit que seguiguèron pas las indicacions de vòte dins l’eleccion presidenciala. “De quatre parts un nos a traït. Aquò es inacceptable”, çò diguèt Bersani. Lo vòte es secret, mas los resultats dels divèrses torns que se son faches an mes en evidéncia las divisions del centresquèrra e la fugida dels vòtes.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Fiat Lux La Torre Pèliç
1.

Filosofias d'estat diferentas...
La chàmbia de l'Occitània administraa per França ont la disciplina de votacion a l'Assemblaa nacionala francesa es ben respectaa, coma per votar per una lei sus las lengas "regionalas". L'i a quasi ren que depassa, senon chal poar aquel qu'al es original.
Vesem qu'en Itàlia l'autonomia de votacion es toleraa. Un membre d'un partit a lo dreit de pensar e calcular de per el sus una question de li es pausaa e non a coma consinha de segre l'aver.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article