Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’assassinat de Chiappini remet lo vòte per la cooficialitat del còrs

L’Assemblada de Corsega deviá presentar ièr una proposicion per declarar lo còrs lenga oficiala dins l’illa, amb lo francés, mas s’es suspenduda la session d’ièr e d’uèi a causa de l’assassinat del president del Pargue Natural Regional, Jean-Luc Chiappini.


La lenga còrsa, e mai s’es emplegada en la senhaletica e s’ensenha dins qualques escòlas de Corsega, es pas reconeguda oficialament per l’estat francés. De fach, l’estat francés reconeis pas cap de las mal nomenadas lengas regionalas. Mas aquò podiá començar a cambiar se s’aprovava una proposicion de cooficialitat elaborada per Pierre Ghionga, president del Conselh de la Lenga Còrsa, e que ne caliá debatre ièr e uèi a l’Assemblada de Corsega. La session s’es suspenduda pr’amor de l’assassinat del president del Pargue Natural Regional, Jean-Luc Chiappini.
 
Lo tèxt presentat pel president del Conselh de la Lenga Còrsa, un organisme creat per la Collectivitat Territoriala de Corsega en 2005 e votat per l’Assemblada de Corsega en genièr de 2007, prevei l’usatge del còrs dins las escòlas e dins las relacions amb l’administracion publica.
 
Ghionga espèra una “majoritat fòrta” en favor de la proposicion al vòte, pr’amor que fa dos ans, trenta sièis deputats votèron una mocion favorabla a la cooficialitat.
 
Se la proposicion de cooficialitat capita ben, caldrà reformar la constitucion francesa per que la cooficialitat pòsca intrar en vigor.
 
Ça que la, en 2009, de deputats independentistas presentèron una mocion en favor de declarar l’oficialitat del còrs e que foguèt rebutada per 28 vòtes en contra en fàcia de 19 en favor.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Maime Limòtges
3.

#1 Lo procès es pas plantat, es nonmàs reportat. An plantat tots los trabalhs de l'assemblada de Corsega en omenatge a Jean-Luc Chiappini.

  • 4
  • 0
pessamessa siverga 84400
2.

dins l"ila de Tino Rossi e de Napoleon, li a de grame à triar entre banditisme, indepedentisme ,autonomisme, lenga corsa e lenga italiana, sistèma mafios e favoritisme. cantem l'ajaccienne e basta !

  • 3
  • 6
Pat Mentan Garavan
1.

Terríbila nòva.
Mas que ligame e que rasons fan que sigue arrestat 'o procès de reconoishença lingüística ?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article