Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasCarcassés

Tropèl de mots per Escritura de 2013

La mirgueta de la montanha
La mirgueta de la montanha
Nascuda en 1992, la manifestacion Escritura foguèt, vint ans de temps, una jornada de Salon del Libre occitan e de rescontres a Montoliu, lo Vilatge del Libre d'Aude. Lo relai dins aquela foncion de Salon del Libre es estat pres per las Jornadas del Libre de Sant-Orenç. Dempuèi tres ans, Escritura es ara un moment de reflexion e de descobèrta, un temps de rescontre en país d'Aude a l'entorn de l'escrit occitan.
 
E òc, los mots se recaptan en frasas o en vèrses, en òrdre alfabetic o non, per venir tèxtes. Lor i arriba de passar d’una lenga l’autra. L’escrivan es atal un pastre dels mots que ven lo tèma dels rendètz-vos.
 
Escritura d’ongan per afavorir la coneissença e la promocion de las letras d’Òc en aquesta debuta de mai entre Montoliu e Carcassona.
 
Lo primièr rendètz-vos se tendrà aqueste dijòus 2 de mai a 18h30 (intrada liura) a la Bibliotèca de Montoliu per una lectura Tropèl de mots pel grope Parlatge que posarà dins lo grand nombre de tèxtes d’autors occitans que parlan de pastres, de pastras e de tropèls, que siaguen de fedas, de vacas, de cabras o de mots...
 
Lo dissabte 4 de mai, al Fogal de Montoliu (20h45, intrada: 8 èuros; 5 èuros 12-25 ans; 3 èuros mens de 12 ans) lo rasal Arc-en-Ciel presenta lo conte musical bilingue “La mirgueta que nasquèt d’una montanha“ ont Celestin e Emili interprètan los sovenirs d’un pastre, un conte tradicional revist per l‘Enric Gogaud e la novèla del Brunò Peiràs que balha son titol a l’ensemble: “Celestin escriu: es la votz. Emili jòga: es lo musician. Vaquí los fraires Locomotive, que venon de la meteissa familha imaginària d’artistas de carrièras e de musicaires. Se son balhat per tòca de vos contar l’istòria de la mirgueta, mas passaràn per camins de travèrsa: faulas, contes, sòmis, cants, sovenirs d’enfància… Lo jòc musical sublima coma cal la raconte bilenga qu’embelinarà totas aquelas e totes aqueles que seguiràn aqueste espectacle tot-public. “
 
Lo dimars 7 de mai, a l’Ostal Sirventés (79, la Trivala a Carcassona; 18h30; intrada liura), Maria-Joana Verny (professora d’occitan a l’Universitat Paul-Valéry, a Montpelhièr) vendrà parlar del poèta occitan de Provença Robèrt Allan (1927-1998) a l’òbra abondosa mas gaire difusada (Li cants dau deluvi, IEO-1960; Poèmas politics, 1974; reviradas en occitan de Lorca, 1976; …). Unas lecturas illustraràn sos dires que pausaràn questions sus la plaça actuala dels escrivans d’Òc.
 
Manifestacion organizada per l’Institut d’Estudis Occitans (seccion d’Aude) amb lo sosten del Conselh general d’Aude, de Montoliu, Vilatge del Libre e de las Arts Graficas, de la Bibliotèca de Montoliu, del rasal Arc-en-Ciel e del Cercle Occitan del País de Carcassona. Contacte per e-mail.
 
 
 
 
IEO-Aude

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article