Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Per sauvar lu trens de la Comtat de Niça

Mobilizacion lo diménegue 25 de mai a Brelh de Ròia per fin de sostenir lo mantenement de la linha Niça-Coni

| Train des merveilles
Separats en lo 1860 en seguida de la nòstra annexion per França, La Briga, Sant Darmatz e Tenda, e mai lu vilatges de Libri e La Pena qu’abans èran ligats a Auriveta, foguèron annexats segon lo mesme procediment: un plebiscit organizat per una armada d’ocupacion en lo 1947. La linha Niça-Ventemilha-Coni que fa lo servici per la Vau de Ròia, una dei primieri linhas de traccion electrica que la sieu energia èra fornida per d’obratges locaus, si construiguèt dau 1883 au 1928. Lu sieus obratges d’art foguèron fòrtament damnejats durant la Segonda Guèrra Mondiala (per lo gèni francés en lo 1940 pi per l’armada alemanda en lo 1945). La tornèron construir dau 1973 au 1979.
 
Ailàs, non la tornèron electrificar e si contentèron d’utilizar de vielhi motritz diesèl. La màger part dei òbras, tant coma l’entretenement, es Itàlia que se n’es encargada fins aüra. La crisi en Itàlia fa qu’encuei la region de Piemont tende, coma o faguèt França fa vint ans, de suprimir cen que considèra coma una linha segondària pauc rendabla.
 
Ensinda es question sus aquela linha de suprimir un cèrt nombre d’arrèsts e de trens. Cau dire que dau costat francés, la linha s’arrestava a Brelh de Ròia e que de correspondéncias italiani s’encargavan dei trens vèrs Tenda e La Briga.
 
Au govèrn francés, coma au govèrn italian, li agrada mai d’investir dins la linha de granda velocitat (LGV Lion-Turin, LGV Provença, etc.) que de si preocupar d’un servici public dins la Vau de Ròia que representa, encuei, qu’una pichona importància militara e estrategica e que lu sieus abitants, destacats e annexats mai d’un còp, non pean gaire sus l’escaquier economic en fàcia de Turin o de la Còsta d’Azur.
 
Aquela linha es l’espina dorsala que nos religa a Piemont, es per nautres un objectiu essenciau de la servar, a l’encòp per de rasons economiqui mas tanben istoriqui e culturali.
 
Adoncas serem presents lo diménegue 25 de mai, a Brelh de Ròia, au costat dei piemontés e dei nòstres amics ligurs (que li sieus valadas de l’oèst faguèron partida durant de sègles de la Comtat de Niça), coma de toti li bòni volontats, per fin de sostenir lo mantenement de la linha Niça-Coni.
 
 
 

Joan-Marc Fonseca
Movement Ciutadan dau País Niçard

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article