Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An inaugurat a Marselha lo vaissèl mai grand del Mond

Lo pòrtacontenedors gigant es estat concebut per un engenhaire lemosin

Lo president de França, François Hollande, inaugurèt dimars passat a Marselha lo vaissèl pòrtacontenedors mai grand del Mond a l’ora d’ara. S’agís del Jules Verne, que fa 396 mètres de long e 54 de larg, e qu’es capable de transportar 16 000 contenedors de mai de sièis mètres.
 
Lo vaissèl aperten a l’armator del quite pòrt marselhés, la CMA-CGM, qu’es proprietària dels tres batèls pòrtacontenedors mai grands del Mond.
 
Lo Jules Verne foguèt bastit per Daewoo en Corèa del Sud e concebut per l’engenhaire lemosin Jean-Baptiste Boutillier, director de la tecnologia e l’informacion de la CMA-CGM.
 
Amb sèti a Marselha, la CMA-CGM es la tresena societat mondiala de transpòrt maritim. A mai de 18 000 salariats dont 2400 dins la Ciutat Focèa.
 
Lo gigantisme d’aqueles vaissèls, e que se’n pòsca bastir mai dins l’avenir, son un chepic per qualques sectors de l’encastre nautic, a causa de las dificultats per un salvament.



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan-Ives G.
3.

Maishant temps per las baleas… :(((

  • 2
  • 0
jarjalha Menerba de Vauclusa
2.

Gigant de segur ! Cavèm encara una via que nos mena enluòc.

  • 2
  • 0
pessamessa siverga
1.

la china es un gigant, lo portacontenedor es pereu un gigant, bona novèla per marselha, la socitat de consumacion, naytres cromparem encar''npauc mai de pacotilha chinesa e lei capitalistes comunistas de China beuràn un pauc mai de vin occitan. Dieu garde que faguèsse pas naufrage, que lei 25 marins que fan vogar lo mastodonte representan de centenas de miliers de matalots e de centenas de veissèus qu'ancian temps asseguravan aqueu comerci serià lo monde modèrne que s'aprefondirià

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article