Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

S’es descobèrt l’endrech ont se pintèt Monna Lisa

Un istorian italian auriá identificat definitivament l’endrech ont Leonardo da Vinci pintèt lo famós retrach

S’es descobèrt l’endrech ont se pintèt Monna Lisa
S’es descobèrt l’endrech ont se pintèt Monna Lisa

Tèxte legit

L’istorian italian Silvano Vinceti auriá identificat definitivament l’endrech ont Leonardo da Vinci pintèt Monna Lisa. S’agiriá del pont Romito, un pont etruscoroman situat a Laterina, un vilatge toscan de la província d’Arezzo.

Lo cercaire fonda sa tèsi sul nombre d’arcs del pont, qu’èran quatre. Ara ne demòra un mas, segon Vinceti, lo pont èra en plen foncionament entre 1501 e 1503,  quand se pintèt lo celèbre tablèu servat al musèu parisenc del Louvre. Amb aquò, lo cercaire deslegitima las autras teorias que localizavan lo païsatge del retrach a Buriano o a Bobbio, qu’avián mai de sièis arcs.

Un autre argument de la tèsi de Vinceti es lo restacament de Da Vinci al terraire: “I a de documents istorics que certifican que Leonardo residissiá sovent a Fiesole en aqueles ans, amb un oncle prèire”.

Silvano Vinceti estúdia dempuèi longtemps Monna Lisa, coneguda en Itàlia coma “La Gioconda”. Aviá ja dich fa de temps que Da Vinci se serviguèt d’un modèl masculin per far lo retrach e soslinhèt l’importància dels uèlhs de la gojata per resòlver las enigmas de la pintura.

 

 

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article