Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Aurelia Lassaca e Paulina Kamakine entronizadas mestressas dels Jòcs Florals 2023

L’institucion literària occitana, fondada per sèt trobadors a Tolosa, festeja son 700 anniversari

Aurelia Lassaca e Paulina Kamakina entronizadas mestressas dels Jòcs Florals 2023
Aurelia Lassaca e Paulina Kamakina entronizadas mestressas dels Jòcs Florals 2023 | Guy Bernot

Tèxte legit

Coma cada 3 de mai, a partir de 1323, l’Acadèmia dels Jòcs Florals de Tolosa a recompensats los melhors poètas en francés e en occitan. Ongan, una cinquantena d’obras en occitan son presentadas al concors literari mai ancian del Mond occidental. De soslinhar l’entronizacion de las poetessas Aurelia Lassaca e Paulina Kamakine coma mestressas dels jocs de l’Acadèmia dels Jòcs Florals: “La poesia qu’ei lo fondament de la nosta istòria e civilizacion, que soi prigondament segura que serà tanben la beutat qui sauvarà la nosta lenga occitana”, çò declarèt Kamakine davant las camèras de France 3.

Dijòus passat, a l’endeman de la ceremònia dels prèmis, se tenguèt una vesprada poetica a l’Ostal d’Occitània amb la participacion, demest plan d’autres, d’Alem Surre-Garcia, d’Eric Fraj, de Gerard Zuchetto, de Paulina Kamakine, de Franc Bardòu e de Muriel Batbie-Castell.

Ongan, l’institucion literària occitana, fondada per sèt trobadors a Tolosa, festeja son 700 anniversari amb l’intrada dins l’inventari del patrimòni immaterial de França. La primièra ajusta poetica aguèt luòc lo 3 de mai de 1324, jorn de la fèsta de las flors, amb lo sosten dels capítols de Tolosa. Lo primièr laureat foguèt Arnau Vidal de Castèlnòu d'Arri amb un poèma dedicat a la Verge Maria. Aquel eveniment es immortalizat sus un tablèu monumental expausat dins l'escalièr del Capitòli de Tolosa.

E l’an que ven una novetat importanta: l’acadèmia tolosana consagrarà un dels prèmis a l’slam, considerat coma un vector de “democratizacion de l’imatge de la poesia demest los joves”.

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

Dos pichons commentaris, totun, sus aqueste rendut-compte simpatic.

1) Ni Na Paulina Kamakine ni Na Aurelià Lassaca non son pas vengudas las "mestressas" de cap d'amant aquel 3 de Mai de 2023 : son vengudas Mèstras en Jòcs de l'Academia dels Jòcs Florals, coma abans ela doas Na Muriel Batbie Castell, e ne soi tot bèl just fòrça satisfait per la preséncia de la lenga occitana dins aquesta academia que n'a fòrça besonh.

2) Me disi encara per un temps Franc Bardòu, non pas Franc *Barcòu…

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article