Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ongan pel primièr còp pas cap de capessian en occitan

Las reformas occitanofòbas de l’educacion dicha nacionala, la covid e lo desinterès pel mestièr d’ensenhaire serián las causas d’aquela catastròfa

| L'occitan a l'escòla Castres

Tèxte legit

Ongan, pel primièr còp, i a pas cap de professor certificat en occitan. Lo Certificat d’Aptitud al Professorat de l’Ensenhament Segondari (CAPES) per l’occitan foguèt creat en 1991 e permet als titularis d’ensenhar la lenga nòstra dins los collègis e licèus de l’educacion publica francesa, dicha nacionala. Al començament dels ans 2000 i aviá un quinzenat de pòstes prepausats, puèi se passèt brutalament a 4 en 2004 e ara ne demorava sonque 3. Un sol candidat s’es presentat e a agut una nòta eliminatòria a las espròvas.

Una seguida de reformas de l’educacion catastroficas per l’occitan combinadas amb un desinterès general pel mestièr d’ensenhaire e los confinaments pendent la pandemia de covid-19 an agut un resultat catastrofic per l’ensenhament de l’occitan.

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Occitanulq francesizats
1.

Aquí lo resultat del minimalisme e de la francofilia per part dels dirigents autoproclamats de l'occitanisme e sustot la consequéncia de l'abséncia d'un vertadièr nacionalisme occitan dempuèi 30 ans.

A dicha de se considerar com franceses e de considerar la lenga com un simple fach regional, una simple passatemps...

Nos disián pas que lo baptisme de la region en "Occitanie" o cambiariá tot?

  • 17
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article