Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Avèm passat l’òsca que permet la vida sus la planeta

Una comission scientifica internacionala avertís amb un article dins Nature qu’avèm trespassat 7 dels 9 limits “segurs e justes” per viure sus la Tèrra

Avèm passat l’òsca que permet la vida sus la planeta
Avèm passat l’òsca que permet la vida sus la planeta | Marion

Tèxte legit

Una comission scientifica internacionala compausada de mai de quaranta cercaires del Mond entièr a desvolopat un metòde per avalorar e calcular los limits “segurs e justes” de la planeta Tèrra, a las escalas mondiala e locala, a prepaus de l’aument de la temperatura mejana. Ara la Comission de la Tèrra conclutz que la majoritat d’aqueles limits, concretament 7 sus 9, son ja estats trespassats. Doncas avèm passat l’òsca. Las conclusions son estadas publicadas dins la revista Nature.

Precisament assolidan que, per evitar la nauta probabilitat de multiples ponches critics climatics, lo limit es un aument d’1,5oC, qu’es pas encara atench. Totun, lo limit “just” per evitar una nauta exposicion a de damatges significatius derivats del cambiament climatic s’establís a 1 oC, ja trespassat, ja que sèm arribats a una pojada de las temperaturas d’1,2 oC.

D’autre caire, l’enquista afirma que, per manténer la natura intacta sus tota la planeta, cal almens entre lo 50% e lo 60% de superfícia d’ecosistèma, alara que sèm entre lo 45% e lo 50%; per manténer una natura localament gerida d’un biais segur caldriá al minim un 20% o un 25% d’ecosistèmas naturals per km2. Aquel limit s’es trespassat compte tengut del fach que de tres parts doas de la superfícia terrèstra es dominada per l’activitat umana.

Quant a l’aiga, an calculat que l’alteracion mesadièra de las aigas superficialas deuriá èsser de mens d’un 20%, mentre qu’es ja d’un 34%.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

galegomundo Mancastres
1.

Avèm passat l’òsca que permet la vida (aisida e luxuriosa de la mafia globalista e mai lo son total contròtle e dominància) sus la planeta ...

  • 1
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article