Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ucraïna: la catedrala de la Transfiguracion a Odessa damatjada per un tustal rus

L’armada russa bombèt la vila portuària d’Odessa dins la nuèch de dissabte a dimenge, en fasent dos mòrts e en damatjant la catedrala ortodòxa

Tèxte legit

Bastida en 1794, la catedrala de la Transfiguracion a Odessa foguèt damatjada per de bombardaments dins la nuèch de dissabte a dimenge, e mai lo centre-vila d’Odessa siá classat al patrimòni mondial de l’UNÈSCO.

L’armada russa bombèt la vila portuària d’Odessa dins la nuèch de dissabte a dimenge, en fasent dos mòrts e en damatjant la catedrala ortodòxa de la Transfiguracion.

“Dos monuments arquitecturals” patiguèron de damatges pendent aquela ataca, que provoquèt tot parièr de “copaduras de corrent”, çò a indicat l’armada ucraïnesa, en evocant sustot la catedrala ortodòxa.

 

De fendasclassas sul monument

 

Segon un vidèo mandat per la comuna de la vila sus son canal Telegram, se vei lo temple degalhat per de tirs.

Sus de fotografias presas après l’ataca, lo bastiment apareis fòrça afrabat, amb de largas fendasclas visiblas sus la faciada, mentre que de nombroses brigalhs jason pel sòl. De vidèos publicats suls rets socials mòstran lo bastiment qu’es manjat de l’interior per las flamas.

 

L’UNÈSCO “condemna amb fermetat”

 

“Segon un bilanç preliminar, mai d’un musèu situat dins lo perimètre del sit classat al patrimòni mondial an patit de degalhs, sustot lo musèu arqueologic, lo musèu de la marina e lo musèu de la literatura d’Odèssa”, çò a soslinhat l’organizacion onusiana per la cultura, la sciéncia e l’educacion, qu’apond: “Aquela guèrra constituís una menaça creissenta per la cultura ucraïnesa”, en ajustant que a recensat “de damatges sus 270 sits culturals ucraïnians” dempuèi la debuta de l’invasion russa, lo 24 de febrièr de 2022.

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article