Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lausana: de milièrs de curds reclaman que se rebute lo tractat del 24 de julhet de 1923

Entre d’autres caires, lo Tractat de Lausana establís la renonciacion dels estats signataris a demandar l’autonomia de Curdistan e d’Armenia

Lausana: de milièrs de curds reclaman que se rebute lo tractat del 24 de julhet de 1923
Lausana: de milièrs de curds reclaman que se rebute lo tractat del 24 de julhet de 1923

Tèxte legit

Dissabte, 22 de julhet, 6000 curds de tota Euròpa s’amassèron a Lausana, al lac Leman, e montèron fins a la Plaça Riponne, ont se situa lo palais de Rumine, dins lo qual foguèt signat lo Tractat de Lausana. Dimenge, alestiguèron una declaracion legida diluns, 24 de julhet, cent ans après la signatura: “Curdistan rebuta lo Tractat de Lausana”. La declaracion demanda l’anullacion del tractat, e dins aquela tòca sollicita que se faga servir lo nom “Curdistan” per las tèrras curdas dintre Turquia, Siria e Iran. Una comission d’expèrts serà constituida per seguir lo compliment de las tòcas d’aquela declaracion. La Conferéncia de Lausana crida l’ÒNU a la constitucion d’un ofici per representar Curdistan.

 

Lo tractat de Lausana de 1923

 

Lo Tractat de Lausana de 1923 es un tractat de patz que remplaça lo Tractat de Sèvres signat tres ans abans, que metiá fin a la Guèrra Granda del ponch de vista de l'Empèri Otoman. Lo Tractat de Lausana es lo darrièr tractat consecutiu a la Primièra Guèrra Mondiala. Precisa las frontièras de la Turquia sortida de l'Empèri Otoman, reconeis la legitimitat del regim d'Atatürk mentre que los Aliats renóncian a demandar l'independéncia, ni mai l'autonomia, de Curdistan e d'Armenia, previstas dins lo Tractat de Sèvres.

 

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article