Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La Cort Suprèma chilena condemna sèt militars retirats per l’assassinat de Víctor Jara en 1973

Lo tribunal los condemna a vint e cinc ans de preson, tot just a doas setmanas del 50n anniversari del còp d’estat de Pinochet

Tèxte legit

La Cort Suprèma de Chile a emés sa senténcia definitiva per la secrestacion e l’omicidi del cantador e activista politic Víctor Jara e del director de presons e militant comunista, Littré Quiroga Carvajal, en setembre de 1973, durant lo còp d’estat d’Augusto Pinochet. Lo tribunal a confirmat la condemnacion de sèt militars retirats a vint e cinc ans de càrcer.

A dos setmanas de la commemoracion del 50n anniversari del còp d’estat d’Augusto Pinochet, la Cort Suprèma a ratificat en despièch d’un recors la senténcia de la Cort d’Apelacion de Santiago, e a escartat que i aja qualque error en la condemnacion.

Los condemnats son Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana e Hernán Chacón Soto, que deuràn complir quinze ans e un jorn de preson en qualitat d’autors dels omicidis, e dètz ans e un jorn per las sequestracions. A mai, Rolando Melo Silva aurà de complir cinc ans e un jorn de càrcer per aver cobèrt los omicidis, e tres ans e un jorn per aver ocultat las sequestracions.

Durant lo còp d’estat bailejat pel general Pinochet contra lo president Salvador Allende, l’11 de setembre, Jara e d’autres activistas foguèron menats per fòrça  a l’Estadi de Chile, ont foguèron torturats pendent d’oras e assassinats.

En 2016, un tribunal dels Estats Units declarèt colpable l’èx-militar chilen Pedro Barrientos de torturas e de l’execucion extrajudiciària del cantador Víctor Jara, en seguida d’una denóncia civila de sa familha. Los jutges obliguèron lo condemnat de pagar una compensacion per damatges e prejudicis.

 

Un militar condemnat se suicida

 

Un dels militars condemnats, Hernán Chacón Soto, d’86 ans, s’es suicidat quand la polícia l'èra anada cercar per executar la senténcia. Chacón Soto èra estat condemnat a 25 ans de preson per son implicacion dins la sequestracion e la mòrt del cantador chilen, e mai èra dirèctament implicat dins los interrogatòris de l'Estadi de Chile. Es pas lo primièr còp que qualqu’un que participèt al putsch de Pinochet se suicida per evitar la preson.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article