Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Manifestacion per l’aiga a Riam: “Danone, tu nos assechas”

Los manifestants planhon que los prelevaments d’aiga metan en perilh las fonts e corses d’aiga locals

Manifestacion per l’aiga a Riam: “Danone tu nos assechas”
Manifestacion per l’aiga a Riam: “Danone tu nos assechas” | Matheo Hebert

Tèxte legit

De centenas de manifestants marchèron dissabte passat per las carrièras de Riam (Limanha) contra los prelevaments d’aiga efectuats per la Societat de las Aigas de Volvic, una filiala del gigant de l’indústria alimentària Danone, çò rapòrta France 3. Lo cortègi, amassat a l’apèl de divèrsas associacions dont la Preservacion de l’Environament dels Volcans d’Auvèrnhe (PREVA), martelava d’una sola votz : “Danone, tu nos assechas”.

Los manifestants denoncièron los prelevaments “considerables” operats per Volvic , en estimant que meton en perilh las fonts e corses d’aiga locals. La marca del grop Danone dins la region lèva de chepics pertocant la desaparicion progressiva de l’aiga. Per illustrar lor revendicacion, los manifestants portavan de pichons ataücs de fusta amb lo nom de las fonts agotadas.

Al cap del cortègi se trobava Christian Amblard, director de recèrca onorària al CNRS e defensor de l’environament. Amblard exprimiguèt las crenhenças partejadas per la comunautat. Lo movement reclama lo respècte de la lei sus l’aiga e los mitans aqüatics, instaurada en 2006, per metre un fren als prelevaments jutjats excessius. Segon l’associacion PRÈVA, Volvic prelèva en mejana 2,5 miliards de litres d’aiga per an, una chifra jutjada inquietanta.

En responsa a las acusacions, Volvic a afirmat prelevar mens que çò que las autoritats li permeton legalament, en mençonant un estalvi de 380 milions de litres d’aiga entre 2017 e 2020. Pasmens, los manifestants demòran determinats e preveson de manténer la pression en organizant de conferéncias e en programant divèrsas manifestacions fins al jorn que de reglamentacions mai estrictas seràn mesas en plaça e aplicadas.

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitèas
1.

Profeiti del tèma ecologic per ne citar una de na Delgà arser al fenestron. A prepaus de la cauma de la fam per arrestar la bestiesa de l'A69:
"I a pas cap de rason politica que valga la pena de metre sa vida en dangièr."
Se vei que la presidenta de presidents de regions a pas pres la mesura de l'urgéncia ecologica. Encara una que mentre que l'ostal crema, gaita endacòm mai, coma disiá lo grand galapian..

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article