Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

França a arrestat tota cooperacion culturala amb Mali, Nigèr e Burkina Faso

La decision a indignat lo mond de la cultura de l’estat francés

La ministra d'Afars estrangièrs de França Catherine Colonna
La ministra d'Afars estrangièrs de França Catherine Colonna | Palácio de Planalto

Tèxte legit

Lo Ministèri de la Cultura francés, en seguissent d'instruccions del Ministèri dels Afars Estrangièrs, decidiguèt per mièg setembre de suspendre tota cooperacion culturala amb Mali, Nigèr e Burkina Faso. La decision a indignat lo mond de la cultura de França, segon Le Monde.

Un corrièr de las Direccions Generalas dels Afars Culturals (DRAC) demandava que cessèsse sul pic tot projècte de cooperacion amb los artistas d’aqueles tres estats africans. Aquò compren la suspension immediata de totes los projèctes de cooperacion amb aqueles païses e la proïbicion d'emetre de visats per lors ciutadans.

La decision a generat una fòrta polemica, amb d’acusacions de violacion de la libertat artistica e de rompedura amb la tradicion d'aculhença francesa d'artistas e intellectuals. L'accion es vista coma una escòrna a la cultura e als artistas dels païses afectats. Aquel boicòt cultural s'apond als autres camps de conflicte entre França e aquelas tres ancianas colònias, dont de tensions politicas, diplomaticas, militaras e socialas.

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Josep Maria Miquel Coma-ruga
1.

"Tradicion d'aculhença francesa d'artistas e intellectuals".?
Suposo que aquesta tradició no deu servir per als occitans ni catalans oi?


  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article