Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La lenga galesa risca l’escantiment numeric

Lo parlament del Reialme Unit demanda de mesuras urgentas

Lo president del Comitat dels Afars Galeses del parlament del Reialme Unit, Hon Stephen Crabb, demanda al govèrn britanic una accion urgenta
Lo president del Comitat dels Afars Galeses del parlament del Reialme Unit, Hon Stephen Crabb, demanda al govèrn britanic una accion urgenta | UK Parliament

Un rapòrt del Comitat dels Afars Galeses del parlament del Reialme Unit avertís del perilh d’escantiment numeric que l’afronta la lenga galesa se s’entrepren pas de mesuras immediatas. Segon lo document, Galas e lo galés an una fòrça televisiva que se rebat pas dins lo camp numeric.

Lo comitat soslinha l'importància del contengut en galés dins los rets socials e de la creacion numerica per preservar la cultura e la lenga, e afirma que trobar de contengut en aquela lenga sus las plataformas numericas es extrèmament malaisit. A mai, lo rapòrt avertís que, sens reformas urgentas, “l’escantiment numeric” de las lenga e la cultura galesas es imminent.

Lo rapòrt remarca una casuda d’un 36% dins lo budget d’S4C, lo sol canal de television en galés, dempuèi 2010. Dins aquel sens, prepausa una aliança amb la delegacion galesa de la BBC per refortir S4C. A mai, lo comitat soslinha qu’en Galas, demest las emissions de television mai vistas, tres sus quatre son d’espòrts: sollicita doncas que se garentisca las retransmissions en galés dels principals torneges esportius, mai que mai de rugbi, sus las plataformas numericas. Lo document soslinha tanben lo besonh d’actualizacion de la ràdio en galés.

Lo president del comitat, Hon Stephen Crabb, demanda al govèrn britanic una accion urgenta e que s’apròve una lei que protegisca los canals publics e melhore la preséncia del contengut en lenga galesa sus las plataformas numericas.

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article