Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’ÒNU invòca una mesura excepcionala per ensajar de forçar l’alta al fuòc en Gaza

Israèl acusa António Guterres de “bassesa morala” e o interprèta coma un sosten a l’Hamas

| Faces of the world

Tèxte legit

Dos meses après l’incursion de l’Hamas que tuèt mai de 1200 personas, la dicha “guèrra contra l’Hamas” pòrta en Gaza una situacion umanitària apocaliptica. Las autoritats sanitàrias de la lista rapòrtan 16 800 mòrts dont lo 70% son d’enfants e de femnas, del temps que se calcula que i auriá 7000 còrses encara jols tarcums. L’ÒNU soslinha que Gaza es venguda un dels endreches pus perilhoses de la planeta e que gaireben dos milions de sos estatjants son intèrnament desplaçats.

Dins aquel tragic encastre, lo secretari general de las Nacions Unidas, António Guterres, a invocada una mesura excepcionala: a demandat al president del Conselh de Seguretat que faga de pressions per evitar una “catastròfa umana”. Es lo primièr còp que Guterres se referís a l’article 99 de la Carta Constitutiva de l’ÒNU dempuèi sa presa de possession en 2017.

Las paraulas de Guterres an generat un desacòrdi amb Israèl, que l’acusa de “bassesa morala”. L’ambaissador d’Israèl a l’ÒNU, Gilad Erdan, interprèta la demanda d’una alta al fuòc coma un sosten a l’Hamas.

En Cisjordania, l’armada israeliana ven de tuar tres joves, çò que fa pojar lo nombre de mòrts a 472 ongan, lo mai naut dempuèi 2002. La situacion en Cisjordania dempuèi aquestes dos meses es mai grèva amb 264 palestinians mòrts violentament.

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

L’ÒNU invòca una mesura excepcionala per ensajar de forçar l’alta al fuòc en Gaza. Israèl acusa António Guterres de “bassesa morala” e o interprèta coma un sosten a l’Hamas. L'organizacion de las nacions amb estat non es ni non a d'èsser necessàriament l'organizacion de las nacions supremacistas amb estat, totun ! L'ONU es un organizacion per la patz, non pas per la guèrra. A tal punbt que a i soscar plan, l'ONU se deuriá coitar de venir l'ONUASE : l'Organizacion de las Nacions Unidas Amb o Sense Estat. Cossí defendre la patz sense defendre los Kurdes contra las agressions bellicosas supremacistas trucas, per exemple, se non defendèm que las nacions amb estats ?

  • 4
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article