Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tempèsta politica en seguida del vòte de la nòva lei francesa antimigrants

La quita primièra ministra Borne a de dobtes sus la constitucionalitat de la lei, e sus aquò Macron e l’esquèrra an sasit separadament lo Conselh Constitucional

Tèxte legit

L’aprobacion de la  nòva lei contra l’immigracion desencadena una tempèsta politica en França. Votada amb l’acòrdi de las drechas macronista, classica e neofaissista, l’an pas sostenguda un deputat macronista sus quatre. Opausat a la lei, lo ministre de la santat Aurélien Rousseau a demissionat. La primièra ministra francesa, Elisabeth Borne, a admés publicament sos dobtes sus la constitucionalitat de qualques articles de la reforma migratòria. Après obténer lo sosten de la drecha e l’extrèma drecha (Republicans e Recampament Nacional), Borne a exprimit son chepic sus la legalitat de qualques articles, mai que mai los restacats amb las restriccions lingüisticas pels maridatges internacionals.

Dins una entrevista per France Inter, Borne a remarcat que qualques concessions als partits de drecha dura Los Republicans e lo Recampament Nacional poirián èsser anadas tròp luènh, en metent a l’espròva la legalitat de la reforma. Totun, a soslinhat que sa decision de far votar en favor èra motivada pel besonh de respondre a las inquietuds dels ciutadans, per tal de melhorar l’eficiéncia de la perseguida de las personas sens drech d’èsser en França e de melhor susvelhar los que son aculhits.

Curiosament, lo quite president Macron, a l’origina de la volontat de far una nòva lei mai dura contra l’immigracion, a sasit lo Conselh Constitucional, coma o an fach los deputats d’esquèrra.

La votacion se tenguèt dins la nuèch de dimars a dimècres sens debat democratic dins l’Assemblada e amb pauca participacion ciutadana e l’oposicion ferma de tota l’esquèrra e dels associacions de defensa dels dreches dels estrangièrs. Qualques membres de la majoritat, compreses los redactors de la proposicion iniciala, exprimiguèron lor desacòrdi en votant contra los tèrmes negociats dins la comission mixta paritària entre lo Senat e l’Assemblada Nacionala que menèt al vòte definitiu de la lei.

La reforma representa un ponch d’inflexion dins lo segond mandat d’Emmanuel Macron. Qualques analistas questionan s’aquela estrategia, qu’a obtengut lo sosten de la drecha e de l’extrèma drecha, es lo melhor biais d’evitar que Marine Le Pen ganhe mai d’influéncia politica, d’aitan mai qu’aquesta a precisament saludat una victòria de sas idèas.

 

Rebellion dels departaments d’esquèrra

 

En seguida de la decision de dos departaments occitans, Òlt e Gironda, seguits a l’entorn de París pel departament de Sèina e Sant Danís, los 32 departaments franceses dirigits per l’esquèrra an anonciat qu’aplicarián pas per l’autrejament de l’allocacion d’autonomia la “preferéncia nacionala” volguda per l’extrèma drecha dempuèi l’epòca del dirigent ultradrechista Jean-Marie Le Pen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
4.

"Dins una entrevista per France Inter, Borne a remarcat que qualques concessions als partits de drecha dura Los Republicans e lo Recampament Nacional poirián èsser anadas tròp luènh…" e paf, la cançon propagandista neoliberala es aital escampada sense dire son nom. Cossí un partit (lo de la macronalha) qu'o vòl privatizar tot e que sacamanda lo pus mendre bocin de servici public pòt encara parlar davant nosautres de "dreita dura", coma se la sieuna dreitassa èra de las mòlas??? Nos prenon vertadièrament per de ravits de la grèpia, totes tant coma sèm. Lo programme de Macron — lo de l'Euròpa neoliberala, impausat dictatorialament, per exemple, al pòble grèc, o a nosautres, pel biais del tractat de Lisbona — es ja un programme extrèmament a dreita. Macron es de dreita dura, coma o son Valls, Hollande, El Khomri e tota la clica dels pretenduts "socialistas de govèrnament" que manjan dins la man de la finança internacionala. La soleta diferéncia entre aquelas divèrsas dreitas mai que duras, se jòga en veirina, sus l'ecran propagandista de la societat de l'espectacle. I a las dreitas duras que son per o contra los omosexuals, las que son per o contra l'integracion dels immigrats, las que son per o contra las lengas ditas "regionalas" (e parlam sonque d'afichatge, non pas de fons de fonccionament efectiu). Cossí sabèm que son totas de dreitas duras ? A lor politica neoliberala (modèle Thatcher e lo mariòl trebalhista anglés que li a succedit que n'ai ja oblidat lo nom, Schröder, Merkel, Reagan, Bush I e II, Obama, Trump, Mitterrand II, Chirac, Baladur, Jospin, Sarkozy, Hollande, Macron, tota la clica de los que manjan dins la man de las bancas internacionalas privadas per amor que senon, non an lo budjècte per manar campanha electorala e non son donc pas jamai elegits.

I non vos i daissetz enganar : jamai l'ultradreita (RN, per exemple) non descoratjarà los rics de venir sempre mai rics. Per amor qu'enriquir los rics es l'objectiu de la dreita, l'ultradreita, mecanicament, non poirà jamai res mens que los ultra-enriquir ; meteisses principis, meteisses resultats. E qué ? I sèm ja ? Mas plan segur que i sèm ja ! Sonque la veirina cambiarà d'un partit a l'autre : amb o sense immigrats, amb o sense omosexueals, amb o sense arstistas, amb o sense patois locals, aquò es sonque de veirina : lo fons de commerci, sa rèirabotiga es la meteissa, sempre. Cal de rics sempre mai rics e, per aiçò, de paures sempre mai paures, e d'espleitats sempre mai espleitables, ni mai, ni mens. Sonque lutar contra, fòrt e mòrt, sempre e tostemps e pertot, se pòt dire d'esquèrra.

  • 0
  • 0
Autra Tempèsta ?
3.

Mas que farà lo paure Lachaud quand podrà pas pus espandir sos desvaris dins Jornalet ? E quin endrech, quina tribuna, aquel se traparà per i poder vojar los vertolhons de sa ment trebolada ? Una question tras que dramatica per l'an novèl qu'ara jà s'acosta.

  • 11
  • 14
Lachaud
2.

Qu'es una desfacha istorica per la clasa politica francesa que refusa de lançar un desbat public sur l'immigracion. Perque tant d'immigrants tots los jorns? Seria la paubretat dins los pais paubres? seria que França aja un niveu économic, financier, tecnologic fòrt que porria convidar tots los estrangiers a venir viure en França dins lo luxe e l'abondança?
Qual son los accòrds catats passats emben los pais à immigrations?
L'african es lo mesme que los occitans qu'an quitat lòr campanha per anar viure en vila puei a Paris per i far los barris rojas dau temps que los ipies quitavan la vila.
Lo conservatisme de l'esquerra vai tuat l'esquerra.
Los medias nos montran daus chapitres que fan desbats mas aqueus desbats catan l'essenciau.

  • 17
  • 17

Escriu un comentari sus aqueste article