Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.AuvèrnheAuvèrnheLimanha

Culhat: descobèrta excepcionala d’un vilatge neolitic

De perquisicions fachas jos la direccion de Nina Parisot revèlan una estructura monumentala de 70 mètres de long sus 15 mètres de larg

Nina Parisot
Nina Parisot | Laboratoire Arar

Tèxte legit

An descobèrt un vilatge neolitic vièlh de 5000 ans a Culhat (Limanha), çò rapòrta La Montagne.

En 2019, lo cercaire de l’universitat de Clarmont-Ferrand, remarquèt los vestigis d’un vilatge neolitic en un endrech sonat “Bacinet”. Ara, las excavacions fachas jos la direccion de Nina Parisot, doctora en Preïstòria a l’universitat de Lion, revèlan una estructura monumentala de 70 mètres de long sus 15 mètres de larg, unica en Auvèrnhe. A mai, an descobèrt de tèstes, de pèças de silex, de vaissèla e de tròces de terralha... çò qu’ofrís un apercebut de l’organizacion sociala e del mòde alimentari de l’epòca. De rèstas de carbon amb de granas carbonizadas, aital coma de traças de postèls de fusta, evòcan l’existéncia d’abitacions.

Parisot a presentadas sas primièras descobèrtas en soslinhant l’importància de melhor comprene l’istòria sociala del sit.

De son caire, la comuna vei dins aquela trobalha una oportunitat de desvolopament toristic e economic, afortissent los ligams socials.

Una crida a la populacion s’es lançada per mobilizar de benevòls e d’estudiants en vista de las excavacions previstas sus tres ans a partir de l’estiu d’ongan.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article