Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Valadas Occitanas

Los autonomistas italians riscan l’exclusion de las eleccions europèas

Fraires d’Itàlia obten l’aprobacion d’un emendament a la lei electorala que l’Assemblada Occitana a considerat coma una “ataca contra la democracia”

Los autonomistas italians riscan l’exclusion de las eleccions europèas
Los autonomistas italians riscan l’exclusion de las eleccions europèas

Tèxte legit

Un emendament prepausat pel grop d’extrèma drecha Fraires d’Italia es estat aprovat en comission dels afars constitucionals del Senat italian, çò que poiriá exclure los autonomistas de las venentas eleccions europèas del junh. Aquel emendament suprimís l’exempcion de la collècta de signaturas per se presentar a las eleccions europèas per las listas ligadas a un grop parlamentari europèu. Aquela manòbra es estada interpretada coma una vertadièra ataca contra la democracia, levant de questions sus la participacion de las fòrças politicas autonomistas.

L’atencion principala s’es portada sul Pacte Autonomia e Ambient, que poiriá veire sos astres de se presentar a las eleccions e de representar las voses dels territòris e dels autonomistas compromesas. L’Assemblada Occitana Valadas a reagit amb fòrça a aquela decision, la qualificant de còp bas contra la democracia e las institucions. En mai, la modificacion de la lei electorala es estada criticada per èsser estada prepausada e aprovada a mens de dos meses de la data limita de depaus de las listas electoralas, fixada al 30 d’abril.

L’Assemblada Occitana Valadas a soslinhat lo desfís de reculhir 150 000 signaturas en tan pauc de tempses e a exprimit sa conviccion qu’aquela modificacion deu far l’objècte d’una reflexion seriosa. L’organizacion espèra que la possibilitat per las fòrças autonomistas de se presentar a las eleccions europèas e de portar la votz dels territòris lor serà pas retirada.

La declaracion de l’Assemblada Occitana Valadas a soslinhat l’engatjament a demorar sul terren e a far ausir la votz de las montanhas e de las vals per totes los mejans a lor disposicion. An reafirmat son ròtle coma autonomistas occitans, sostenent qu’Occitània es la sola solucion. An criticat las vilas de Roma, Turin, mas tanben las piamontesas mai pròches de Coni, Saluças e Pineròl, las acusant de defendre pas los interèsses de las Valadas.

La declaracion s’es conclusa per un messatge fòrt de solidaritat de cap als occitans, soslinhant l’importància d’una fòrça occitanista fòrta e organizada sul terren per defendre los interèsses pròpris. La situacion es d’ara enlà tibada, mentre que los autonomistas se preparan a afrontar una possibla exclusion de las eleccions europèas, tot en mantenent la determinacion a luchar per lor causa.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article