Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’autonomia de Corsega se poiriá inscriure dins la Constitucion

Lo govèrn francés e la majoritat de la collectivat territoriala insulara an pachat un projècte d’estatut d’autonomia per l’illa

L’autonomia de Corsega s’inscriurà dins la constitucion
L’autonomia de Corsega s’inscriurà dins la constitucion

Tèxte legit

Avançada màger sus l’autonomia de Corsega. Lo govèrn francés e los elegits còrses se son meses d’acòrdi sus un projècte d’escritura constitucionala. Diluns de ser, lo govèrn francés e los elegits còrses de la collectivat insulara pachèron de reformar la lei fondamentala francesa per “la reconeissença d’un estatut d’autonomia” de l’illa, “dins la Republica”, çò anoncièt lo ministre de l’Interior francés, Gérald Darmanin. Lo projècte serà ara enviat a l’Assemblada de Corsega per aprobacion.

Après lo vòte de l’assemblada còrsa, lo president de la Republica francesa entreprendrà la reforma constitucionala, çò detalhava Darmanin en tot remembrar que lo tèxt deuriá èsser votat per las doas cambras del parlament dins los meteisses tèrmes, e puèi adoptat pel Congrès (la reünion de las doas cambras) per de cinc parts tres. Aquò serà probablament complicat, vista l’oposicion anonciada de la drecha conservatritz majoritària al Senat: lo president del grop senatorial, Bruno Retailleau, considèra sus X que “lo projècte sus Corsega val ben a constitucionalizar lo comunautarisme” e a “reconéisser la nocion de pòble còrs”.

Lo primièr paragraf del tèxt de l’acòrdi ditz: “La reforma constitucionala prevei la reconeissença d’un estatut d’autonomia per Corsega dins la Republica, que prenga en compte los interèsses pròpris ligats a son insularitat mediterranèa e sa comunautat istorica, lingüistica e culturala, qu’a desvolopat un ligam singular amb sa tèrra.”

En mai d’aquò, se deurà aprovar una lei organica, que completarà lo tèxt constitucional, per determinar dins quines domenis Corsega poirà establir sas nòrmas, reglementàrias o legislativas.

Lo president del conselh executiu de Corsega, l’autonomista Gilles Simeoni, assolida que s’es fach un pas decisiu. “Lo principi d’un poder còrs de natura legislativa, somés a un contraròtle del Conselh Constitucional, es uèi clarament acceptat”, çò precisèt.

De son latz, lo govèrn francés a volgut assegurar que i aviá pas “la separacion de Corsega amb la Republica” en tot afirmar que lo tèxt prevei pas en cap de cas que i aja en Corsega doas categorias de ciutadans. “I a pas cap de nocion de pòble [còrs] mas de comunautat culturala”, çò diguèt Darmanin en tot soslinhar que lo tèxt “evòca pas lo pòble, ni l’estatut de resident, ni la cooficialitat de la lenga”.

 

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

Tot se pòt inscriure dins una constitucion, tot e mai son contrari. Basta de ne decidir. Una constitucion — a despart de la de França — non es "las taulas mosaïcas dictadas per Dieu sul mont Sinaï".

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article