Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’ONU crida contra las mòrts de mainatges a Gaza

Los bombardaments de represalhas e l’ofensiva terrèstra d’Israèl an tuats almens 31 000 palestinians a Gaza, principalament de femnas e mainatges, segon lo Ministèri de la Santat del territòri

L’ONU crida contra las mòrts de mainatges a Gaza
L’ONU crida contra las mòrts de mainatges a Gaza | Mohammed Saber / EFE

Tèxte legit

Las chifras son alarmantas e escandalizan. SegonLe Monde, las donadas del Ministèri de la Santat de la lista de Gaza, contrarotlada per l’Hamas, mai de 12300 mainatges an perduda la vida entre octòbre e la fin de febrièr. Aquò vòl dire qu’en solament quatre meses, mai d’enfants son mòrts en Gaza qu’en quatre ans de conflictes al nivèl mondial, segon l'ÒNU.

Lo director de l'agéncia de l'ÒNU pels refugiats palestinians (UNRWA), Philippe Lazzarini, a exprimida son orror davant aquelas chifras, afirmant qu’"aquela guèrra es una guèrra contra los mainatges". Sos mots ressonan coma un bram d'alèrta, en soslinhant qu’aquel conflicte devasta l'enfança e l’avenir dels estatjants de Gaza.

Après cinc meses de conflicte sens cap de signe de trèva entre Israèl e l’Hamas, la populacion de Gaza, ja pro tocada pels bombardaments, es ara confrontada a la famina. La situacion umanitària es critica e los besonhs fondamentals de la populacion son pas corrèctament preses en carga. Amb las vias terrèstras de provesiment de socors barradas o insufisentas, la comunautat internacionala recèrca desesperadament d'autres mejans per portar l'ajuda vitala a aquel territòri estralhat.

Aquela crisi umanitària met non sonque en dangièr la vida dels mainatges, mas tanben en lum la manca de volontat politica per metre fin a aquela guèrra sens fin. Es ora que la comunautat internacionala agisca d'urgéncia per que s’acabe aquel cicle de violéncia que còsta tantas vidas innocentas.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Dos pes doas mesuras, fins a quora ?
1.

Un masèl russe es un total escandòl, un masèl israelian...aquò existis pas ! Es atal que se contunha plan-planèt l'impunitat totala d'aquel Estat que, o-cal rementar, tendria pas un briu sens lo sosten incondicional (grandament ligat a de curiosas supersticions religiosas) de l'actuala potència mondiala americana. Lo problèma al nòstre, es que lo sol fach de criticar l'Estat d'Israël, que siague pel chaple de Gaza engimbrat per l'actual govèrn d'extrèma-drècha o que siague al sicut del tratament mespresent e opressiu practicat suls estatjants arabis e Palestinians, e ben, aquò vos fai sul còp passar per un òrre antisemit. E riscatz-vos pas a constatar de nauta votz qu'es un Estat colonial que practica l'apartheid, seriatz definitivament estampat coma un provocator baug saique afogat del nazism ! Res (òc, res) n'estant etèrne aici-bas, la question es : fins a quora ?

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article